Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Aantal gewonde Amerikaanse militairen opgelopen tot ruim 100 na Iraanse aanval van januari

Tot nog toe zijn bij 109 Amerikaanse militairen verwondingen vastgesteld na de Iraanse raketaanvallen op basissen in Irak van begin januari. Dat laat het Pentagon weten. Veelal gaat het om militairen die milde hersenschade hebben opgelopen bij de explosies.

Begin januari viel Iran twee militaire basissen in Irak aan waar veel Amerikaanse militairen zijn gestationeerd. Dat was een vergelding voor de Amerikaanse droneaanval waarbij eerder de Iraanse generaal Qassem Soleimani werd gedood.

De Amerikaanse president Donald Trump liet aanvankelijk weten dat er geen Amerikanen gedood of verwond waren bij de raketaanvallen. Onder meer daardoor kwam er geen zware Amerikaanse tegenreactie. Maar intussen heeft het Pentagon, het Amerikaanse ministerie van Defensie, al verschillende keren het aantal gewonde Amerikaanse militairen moeten bijstellen.

Veelal liepen de militairen (milde) hersenschade op door de explosies, de symptomen daarvan manifesteren zich in nogal wat gevallen pas na enige tijd. Het laatste cijfer van gewonde militairen staat nu op 109, maar mogelijk zal die balans nog wat stijgen. De meeste militairen zijn intussen opnieuw aan het werk. 

Meest gelezen