Is jouw boom bestand tegen storm? Deze tips kunnen helpen

Heel wat bomen hebben storm Ciara niet overleefd of zijn takken verloren. Als die schade toebrengen of - erger nog - slachtoffers maken, dan kan je als eigenaar verantwoordelijk gehouden worden. Maar hoe herken je een zieke boom en wanneer moet je ingrijpen? Boomverzorger Kris Pelser uit Brasschaat gaf wat uitleg op Radio 2 Antwerpen.

Een grote, hoge boom in een omgeving waar niets bijzonders in veranderd is, is in principe een veilige boom. "Het zijn niet per se de hoogste bomen die gevaarlijk zijn", legt Kris Pelser uit. "De bomen die nu zijn omgewaaid zijn bomen waar vooraf al iets mis mee was."

Als er bijvoorbeeld grondwerken zijn gebeurd in de buurt van de boom, kan je hem best wél in de gaten houden. Dat is niet gemakkelijk, want de meeste aantastingen van de boom gebeuren ondergronds. Toch zijn er kenmerken die je zelf kan herkennen.

Zwammen

"Wanneer er bijvoorbeeld op de stam, onderaan net boven de wortels, zwammen verschijnen, kan dat een teken zijn van verdorring", legt Kris uit. "Toch is niet elke zwam gevaarlijk. Sommige paddenstoelen leven ook samen met bomen. Het blijft specialistenwerk om te kijken of de zwammen gevaarlijk zijn voor de boom en of de boom dus weg moet of niet."

Dood hout

Dood hout is dan weer heel normaal voor een boom. "Takken hebben een bepaalde levensduur en af en toe worden die afgestoten en vallen ze dus naar beneden. Dat is geen reden tot paniek." Je moet wel letten op wáár het dode hout zich bevindt in de boom: "Dood hout buiten de kruin en vooral takken zonder bladeren bovenaan kunnen wel wijzen op de achteruitgang van de boom."

Klimop is geen parasiet

Dat klimop een boom doodt is een fabeltje, lacht Kris: "Klimop is geen parasiet. Die hecht zich gewoon vast aan een boom, maar die hechtworteltjes kunnen niet door de bast van de boom doordringen." Het kan wel een probleem worden, als de klimop gaat woekeren. "Dan kan het geheel te zwaar worden voor een boom.  Het is ook een concurrent voor de boom omdat ze hun voeding uit dezelfde zone halen. Maar je hoeft klimop niet overal weg te halen, want die heeft ook een heel belangrijke ecologische functie."

Beluister hieronder de reportage:

Videospeler inladen...

Meest gelezen