In bad met Koen Geens

Louis van Dievel, schrijver en journalist, schrijft elke week over de kleine en grote actualiteit. Vandaag: een satirische beschouwing over de regeringsvorming en de opdracht van “koninklijk opdrachthouder” Koen Geens (CD&V) .

‘Welkom, beste vrienden!’

De koninklijke opdrachthouder wachtte de voorzitters van een mogelijke paars-gele coalitie met open armen en met een brede glimlach op in het deurgat van zijn imposante villa in het Vlaams-Brabantse dorpje H. 

In badjas en op slippers.

De partijvoorzitters die op een kluitje op de flagstones van de oprit stonden, keken elkaar onbegrijpend aan. Had Koen Geens zich overslapen? Hadden ze de uitnodiging niet goed gelezen? CD&V-voorzitter Joachim Coens keek kwansuis naar de gevel van de villa, of daar geen rode neonverlichting brandde met het opschrift ‘Parenclub’.

Met die Geens wist je maar nooit.

Er werd geaarzeld.

Een rukwind van 120 kilometer per uur en een hagelbui maakte daar snel een eind aan. Met de kop tussen de schouders rénden ze het huis van de koninklijke opdrachthouder binnen.

Uitkleden kan hier

‘Uitkleden kan hier,’ zei Geens, en hij wees op het rijtje van zes stoelen en zes kapstokjes in de immense hal.

‘Hoezo, uitkleden?’ vroeg Bart De Wever, die van het eerder wantrouwige type is.

‘Welja, zei Geens, of gaat gij thuis met uw kleren aan in bad?’

‘IN BAD?!?’ klonk het unisono en verbijsterd.

‘Jazeker, antwoordde de opdrachthouder quasi achteloos. Maar zijn pientere oogjes blonken van voorpret.

‘Je suis venu pour négocier, pas pour me baigner,’ zei PS-voorzitter Magnette stijfjes. 

‘En dat is precies wat we gaan doen,’ sprak Geens resoluut, we gaan de politieke zegswijze “de ander mee in het bad trekken” in de praktijk brengen, in aangename omstandigheden. Het is namelijk bewezen …’

‘Hebt gij dan zes badkamers?’ onderbrak Connor Rousseau hem.

Koen Geens sloeg de jonge SP.A-kopman joviaal op de tengere schouders.

‘Ba nee, zei hij, ik heb er maar eentje, maar wel een hele grote.’

En hij zwaaide de deur naar het pronkstuk van zijn villa open: geen binnenhuiszwembad maar een gigantische badkuip, versierd met engelenfiguurtjes en waaruit aromatische stoomwolken opstegen.

Het doet gewoon deugd

‘Het is bewezen, hernam Geens, dat een warm bad nemen voor alles goed is. Ik heb dat gelezen op mijn lievelingsnieuwssite, vrtnws.be. Ge slaapt er beter van, het is gezond, het helpt tegen depressie, het is evengoed als sporten en het doet in het algemeen gewoon heel veel deugd. Dus: waarom zou het ook niet kunnen helpen om een paars-gele regering te vormen?’

‘Geens, als gij denkt dat ge met mijn voeten kunt spelen …’ zei Bart De Wever verstoord. ‘Ik ga terug naar huis.’

‘Oh, mais c’est bien!’, klonk de stem van Georges-Louis Bouchez.

De voorzitter van de MR, die niet van treuzelen houdt, had zich alreeds in adamskostuum gezet en stond met een voet in bad de temperatuur te meten. Waar die niet overal een tattoo bleek te hebben!

‘Voilà, zei Koen Geens welgemutst, dat is de ware spirit! Wie in de federale regering wil, moet ook in bad willen.’

Flabbergasted

De daad bij het woord voegend sloeg hij zelf ook zijn badjas open en liet zich met een jongensachtige kreet in de badkuip vallen. De schokgolf die zijn sprong veroorzaakte – u mag dat letterlijk én figuurlijk interpreteren – liet de andere partijvoorzitters flabbergasted, zoals de Engelsen zeggen.

Gwendolyn Rutten van Open VLD was de eerste die besefte dat haar politieke toekomst ervan afhing.

‘Allez dan maar,’ sprak de liberale en begon schoorvoetend knoopjes en ritsen los te maken.

‘Als het niet anders kan,’ zuchtte Joachim Coens.

Met de rug naar elkaar gekeerd kleedden zij zich uit. Connor Rousseau bleek helemaal geen borsthaar te hebben en Paul Magnette net heel veel. Joachim Coens stapte met de handen voor het kruis in bad. Rutten voerde een wilde salto uit. Bart De Wever liet zijn gespierde torso bewonderen.

Een partij te veel

Na vijf minuten was het dolle pret in de badkamer van de koninklijke onderhandelaar. Magnette probeerde Bouchez te verdrinken. Coens zocht naar een washandje. Bart De Wever daagde Rousseau uit voor een wedstrijdje schoolslag. Rutten speelde met een badeend. Er werd gespetterd en gehoosd en gedoken en gesprongen dat het een lieve lust was.

‘Even jullie aandacht, vrienden,’ vroeg de koninklijke opdrachthouder nadat hij de onderhandelaars een wijle had geobserveerd. ‘Ik mik op een vijfpartijen­coalitie, er zit dus één partij te veel in het bad. Wie het eerst in bad plast, vliegt eruit.’

‘Oh oh!’ zei Joachim Coens, en hij wees met een beschuldigende vinger naar …

VRT NWS wil op vrtnws.be een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publiceren we regelmatig opinieteksten. Elke auteur schrijft in eigen naam of in die van zijn vereniging. Zij zijn verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst. Wilt u graag zelf een opiniestuk publiceren, contacteer dan VRT NWS via moderator@vrt.be.

Meest gelezen