Videospeler inladen...

BEKIJK - "Oud zijn is verschrikkelijk": begin 2020 had VRT NWS een van de laatste interviews met Jeroen Brouwers

Begin 2020 had onze collega Ruth Joos een gesprek met Jeroen Brouwers naar aanleiding van zijn 80e verjaardag. Het zou een van zijn laatste interviews worden, enkele weken voor de coronacrisis losbarstte. Samen hadden ze het onder meer over zijn toen nieuwe roman "Cliënt E. Busken". Hieronder kan je het gesprek bekijken en beluisteren.

BELUISTER - Het volledige gesprek met Ruth Joos begin 2020 met Jeroen Brouwers had:

Hij werd 80, er was pas een brievenboek verschenen waarin zijn collega's hem hulde brachten én met "Cliënt E. Busken" had hij een nieuwe roman klaar: Ruth Joos had veel te bespreken met Jeroen Brouwers toen ze hem begin 2020 opzocht voor een uitgebreid gesprek. 

Opvallend: Brouwers had "Cliënt E. Busken" volledig met de hand geschreven. In deze video legde hij uit waarom hij vasthield aan pen en papier:

Videospeler inladen...

In "Cliënt E. Busken" wemelde het van de hem zo kenmerkende Brouwersthema’s: de moeder, een van weemoed vervulde herinnering aan een kindertijd in voormalig Nederlands-Indië enhet opgesloten zitten. Natuurlijk speelde ook de leeftijd van het personage E. Busken een hoofdrol, of in elk geval de daarmee gepaard gaande ongemakken. "Ouder worden is vreselijk", zei Brouwers in deze video:

Videospeler inladen...

Hoewel de roman dus de grote en zware thema’s niet uit de weg ging, was het een feest van taal in de “gedachtecarrousel” van E. Busken. Al waarde en waadde de dood natuurlijk doorheen het hele boek, tot op de laatste bladzijde, tot de laatste zin, tot het laatste woord. In deze video citeerde Brouwers de laatste regels van "Cliënt E. Busken" én dacht hij na over zijn nalatenschap:

Videospeler inladen...

Luister ook naar deze podcast op:

Meest gelezen