Videospeler inladen...

Bekroonde auteur Jeroen Brouwers wordt 80 vandaag: "Oud worden is verschrikkelijk"

80 worden kan in het geval van Jeroen Brouwers een opgave worden genoemd. Grootse festiviteiten vindt de bekroonde auteur sowieso tijdverlies, maar door de coronacrisis zit zelfs een verrassingsbezoek er niet in. Gelukkig kon VRT NWS-journaliste Ruth Joos hem spreken, een paar weken voor de strenge coronamaatregelen werden genomen. Het werd een uniek interview bij de schrijver thuis, in Lanaken, naar aanleiding van de recente roman "Cliënt E. Busken". Bekijk en beluister het hier.

De vorige keer dat auteur Jeroen Brouwers in het nieuws kwam, werd z'n illegale woning in de bossen van Zutendaal afgebroken, na een jarenlange juridische strijd. Nu is er heuglijker nieuws: vandaag wordt hij 80, er verschijnt een brievenboek waarin collega's hulde brengen én er is pas nieuw werk verschenen van de schrijver zelf!

Na de "Zutendaalse jaren" kwam Brouwers in 2017 in het centrum van Lanaken terecht, samen met het omvangrijke archief en de vele kasten vol boeken. Tussen die boeken van collega's - "vriendjes", noemt Brouwers ze zelf - schreef hij moeizaam verder aan de nieuwe roman "Cliënt E. Busken", volledig met de hand.

Bekijk hieronder waarom Jeroen Brouwers nog altijd zweert bij pen en papier:

Videospeler inladen...

In het boek wemelt het van de hem zo kenmerkende "Brouwersthema’s". De moeder, een van weemoed vervulde herinnering aan een kindertijd in voormalig Nederlands-Indië, het opgesloten zitten,… En natuurlijk speelt de leeftijd van het personage E. Busken ook een hoofdrol, of in elk geval de daarmee gepaard gaande ongemakken.

Bekijk hieronder hoe Jeroen Brouwers getuigt dat niemand voor z'n plezier ouder wordt:

Videospeler inladen...

Hoewel de roman dus de grote en zware thema’s niet uit de weg gaat, is het een feest van taal in de “gedachtecarrousel” van E. Busken. Al waart en waadt de dood natuurlijk doorheen het hele boek, tot op de laatste bladzijde, tot de laatste zin, tot het laatste woord.

Bekijk hieronder hoe Jeroen Brouwers de laatste regels van z'n nieuwe roman citeert, en nadenkt over zijn nalatenschap:

Videospeler inladen...

Van al te veel optimisme zult u Jeroen Brouwers zelden kunnen beschuldigen, maar 2020 wordt desondanks een feestjaar. Naast de nieuwe roman viert de bekroonde auteur vandaag zijn 80e verjaardag.

Collega’s en bewonderaars zullen hem eren met de brievenbundel “Aan een karakter”, die rond deze tijd moet verschijnen. Ze blikken terug op Brouwers’ omvangrijke oeuvre, van “Bezonken rood” over “Het hout” tot het gloednieuwe "Cliënt E. Busken". Ook LangZullenWeLezen deelt in de feestvreugde, met deze bundeling van archieffragmenten.

Beluister hieronder het integrale gesprek met een van onze grootste auteurs: 

Luister ook naar deze podcast op:

De roman "Cliënt E. Busken" van Jeroen Brouwers verschijnt vandaag bij Atlas Contact. In april wordt zijn 80e verjaardag gevierd.

Meest gelezen