Video player inladen...

Jeroen Brouwers schrijft een "laatste" boek, en hij weet nog altijd hoe dat moet: "Oud worden is verschrikkelijk"

"Cliënt E. Busken" wordt aangekondigd als de laatste roman van de bekroonde auteur Jeroen Brouwers, die in april 80 wordt. VRT NWS-journaliste Ruth Joos kon hem spreken. Het werd een uniek gesprek bij de schrijver thuis, in Lanaken. Bekijk en beluister het hier.

De vorige keer dat auteur Jeroen Brouwers in het nieuws kwam, werd z'n illegale woning in de bossen van Zutendaal afgebroken, na een jarenlange juridische strijd. Nu is er heuglijker nieuws: vandaag verschijnt weer nieuw werk!

Na de "Zutendaalse jaren" kwam Brouwers in 2017 in het centrum van Lanaken terecht, samen met het omvangrijke archief en de vele kasten vol boeken. Tussen die boeken van collega's - "vriendjes", noemt Brouwers ze zelf - schreef hij moeizaam verder aan de nieuwe roman "Cliënt E. Busken", volledig met de hand.

Bekijk hieronder waarom Jeroen Brouwers nog altijd zweert bij pen en papier:

Video player inladen...

In het boek wemelt het van de hem zo kenmerkende "Brouwersthema’s". De moeder, een van weemoed vervulde herinnering aan een kindertijd in voormalig Nederlands-Indië, het opgesloten zitten,… En natuurlijk speelt de leeftijd van het personage E. Busken ook een hoofdrol, of in elk geval de daarmee gepaard gaande ongemakken.

Bekijk hieronder hoe Jeroen Brouwers getuigt dat niemand voor z'n plezier ouder wordt:

Video player inladen...

Hoewel de roman dus de grote en zware thema’s niet uit de weg gaat, is het een feest van taal in de “gedachtecarrousel” van E. Busken. Al waart en waadt de dood natuurlijk doorheen het hele boek, tot op de laatste bladzijde, tot de laatste zin, tot het laatste woord.

Bekijk hieronder hoe Jeroen Brouwers de laatste regels van z'n nieuwe roman citeert, en nadenkt over zijn nalatenschap:

Video player inladen...

Van al te veel optimisme zult u Jeroen Brouwers zelden kunnen beschuldigen, maar 2020 wordt desondanks een feestjaar. Naast de nieuwe roman viert de bekroonde auteur op 30 april zijn 80e verjaardag.

Collega’s en bewonderaars zullen hem eren met de brievenbundel “Aan een karakter”, die (niet geheel toevallig) eind april zal verschijnen. Ze blikken terug op Brouwers’ omvangrijke oeuvre, van “Bezonken rood” over “Het hout” tot het gloednieuwe "Cliënt E. Busken".

Beluister hieronder het integrale gesprek met een van onze grootste auteurs: 

Luister ook naar deze podcast op:

De roman "Cliënt E. Busken" van Jeroen Brouwers verschijnt vandaag bij Atlas Contact. In april wordt zijn 80e verjaardag gevierd.