Facebookprofiel van StuBru-presentator in 5 seconden gehackt, maar hoe kies je een goed wachtwoord?

In "De vraag van vandaag" buigt Studio Brussel-presentator Stijn Vlaeminck zich elke dag over de vraag van de dag. Vandaag is die: "Gebruik jij vaak hetzelfde paswoord?". Tijdens de uitzending slaagde ethisch hacker Inti De Ceukelaire er in 5 seconden in om het Facebookprofiel van Vlaeminck te hacken. Het kan dus geen kwaad om regelmatig je paswoord te veranderen.

De test met het Facebookaccount van Stijn Vlaeminck was niet afgesproken en dus viel de mond van Vlaeminck lichtjes open toen De Ceukelaire er in amper 5 seconden in slaagde om in te breken in het Facebookprofiel van de presentator.

"Ik heb het Facebookaccount van Stijn niet echt gekraakt", vertelt Inti De Ceukelaire. "Regelmatig zijn er gigantische datalekken terug te vinden op het internet met databases vol met paswoorden en accounts. Met een speciaal programmaatje heb ik die databases gescand en in 5 seconden vond ik een e-mailadres en een paswoord van Stijn. Het bleek een paswoord uit 2012 dat nog werkte."

Tips om je goed te beveiligen

Het gesprek over veiligheid op internet gebeurde niet toevallig vandaag, op 'Safer Internet Day'. Dat is een event, met steun van de Europese Commissie, waar verschillende organisaties wereldwijd aan de slag om mensen te informeren hoe ze veiliger kunnen omgaan met het internet. 

Ben jij zo iemand die al jaren hetzelfde eenvoudig en makkelijk te kraken paswoord heeft voor verschillende accounts, dan lijsten we met plezier een aantal tips op. Want je kunt dat wachtwoord beter regelmatig wijzigen.

1. Gebruik overal een ander wachtwoord. En ga zeker niet aan de slag met voor de hand liggende zaken als je geboortejaar, adres of namen van vrienden en familie.

2. De lengte is belangrijk bij een wachtwoord. Gebruik minstens 10 tekens. En combineer hoofdletters, kleine letters, cijfers en symbolen.

3. Gebruik ook speciale tekens zoals emoji’s en een spatie op het einde van je wachtwoord. Als je wachtwoord gelekt wordt, dan bestaat de kans dat de spatie niet wordt meegelezen.

3. Gebruik een wachtwoordenmanager, zoals bijvoorbeeld Lastpass of 1Password. Die genereert wachtwoorden en vult ze voor je aan. Zo hoef je er maar 1 te onthouden.

4. Verander je wachtwoorden regelmatig. Minstens om de drie maanden. En vermijd ook "geheime vragen" . Soms vraagt men naar een antwoord op een vraag als "hoe heet je vader?". Het antwoord op zo'n vraag is vaak online terug te vinden.

5. Gebruik  wat ze tweestapsverificatie noemen. Bij onverwachte aanmeldpogingen wordt een code naar je gsm gestuurd om zeker te zijn dat jij het bent. In de eerste stap log je met je wachtwoord in bij je account op Facebook, Twitter, Google, Microsoft, ... In de tweede stap stuurt het account een code naar je gsm, die je nadien invult om toegang te krijgen.

Meest gelezen