De Westerdam op een archieffoto uit 2011, hier voor de kust van Alaska.
AP2011

Nederlands cruiseschip mag niet aanmeren uit angst voor coronavirus: "Hollandse avond om verdriet te vergeten"

Een Nederlands cruiseschip met bijna 1.500 vakantiegangers aan boord dobbert al een week lang rond op de Zuid-Chinese Zee. Hoewel het geen passagiers aan boord heeft die besmet zijn met het coronavirus, verbieden verschillende Aziatische havens het schip om aan te meren. Bij de passagiers zijn ook een 100-tal Nederlanders. De meesten maken er het beste van. "Vanavond is er een Hollandse avond om ons verdriet een beetje te vergeten."

Het cruiseschip Westerdam van de rederij Holland America Line was begin deze maand vertrokken in Hongkong en had de Japanse stad Yokohama als eindbestemming. Maar voor die stad ligt al een ander cruiseschip, de Diamond Princess, dat in quarantaine is geplaatst nadat bij tientallen passagiers het coronavirus was vastgesteld. 

Uit vrees dat dat ook op de Westerdam het geval zou kunnen zijn, verbood Yokohama het schip om aan te meren. Het schip werd ook de toegang ontzegd tot havens in Taiwan, Guam en de Filipijnen.

Het hoopte nu te kunnen aanmeren in de Thaise hoofdstad Bangkok, maar ook daar is het schip afgewezen, blijkt nu. De Thaise autoriteiten zullen het schip laten bevoorraden, maar de opvarenden krijgen geen toestemming om aan land te gaan.

Geen corona

Nochtans is niemand aan boord van de Westerdam besmet met het coronavirus, zegt de rederij. "Het schip is niet in quarantaine en we hebben geen enkele reden om aan te nemen dat er gevallen van het coronavirus aan boord zijn". De temperatuur van de passagiers wordt elke dag opgemeten, laat de rederij nog weten. 

De rederij zegt dat ze werkt aan een oplossing voor de "verwarrende toestand" voor de passagiers, die dus niet weten wanneer ze hun terugreis kunnen plannen. Aan boord van de Westerdam zijn ongeveer 1.500 passagiers en 800 bemanningsleden. Bij de vakantiegangers zijn 91 Nederlanders en ook een paar Belgen.

Hoewel sommige opvarenden gefrustreerd raken, houden de meesten de sfeer erin. Ze kunnen dan ook gewoon vrij rondlopen, de winkels en restaurants aan boord bezoeken en de shows en thema-avonden bijwonen. Vanavond staat een Hollandse avond op het programma, vertelt een passagier bij de Nederlandse omroep NOS. "Het wordt toch nog een gezellige avond, een Hollandse avond. Waarschijnlijk om ons verdriet een beetje te vergeten." 

Meest gelezen