Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Nieuwe Libanese regering krijgt vertrouwen van parlement, maar niet van de straat: opnieuw honderden gewonden bij rellen

In Libanon heeft de nieuwe regering van Hassan Diab het vertrouwen van het parlement gekregen. Diab is de opvolger van Saad Hariri, die ontslag moest nemen onder druk van de straat. Maar het volksprotest is nog niet geluwd. Vóór en tijdens de vertrouwensstemming in het parlement kwam het in Beiroet opnieuw tot zware onlusten tussen betogers en de oproerpolitie.  

Tijdens een marathonzitting in het parlement ontvouwde de nieuwe premier Hassan Diab zijn financiële reddingsplan dat Libanon moet helpen om de zware economische crisis te boven te komen.  

Diab omschreef de opdracht van zijn regering als een "zelfmoordmissie". "We moeten eerlijk zijn en toegeven dat het risico om kopje onder te gaan niet denkbeeldig is", zei hij. Libanon dreigt te bezwijken onder een grote schuldenlast en bankencrisis. Buitenlandse steun en een noodkrediet worden niet uitgesloten, klonk het tijdens de parlementaire zitting. 

Naast het financiële noodplan bevat het programma van Diab ook een aantal anti-corruptiemaatregelen. Net vóór de vertrouwensstemming beklemtoonde hij dat zijn regering rekening zou houden met de "de verzuchtingen van het volksprotest, dat een aardbeving veroorzaakte in het land".  

Hij kreeg daarop het vertrouwen van een grote meerderheid in het parlement. Slecht 84 parlementsleden (op een totaal van 128), voornamelijk afkomstig uit de sjiitische partij Hezbollah en haar aanhangers, waren aanwezig bij de stemmingstemden. Van die 84 stemden 63 vóór en 5 tegen. Er was ook 1 onthouding. 

"Geen vertrouwen!"

Maar vóór het parlementsgebouw waren heel andere stemmen te horen. "Geen vertrouwen!", scandeerden betogers. De nieuwe regering beantwoordt voor hen helemaal niet aan de verzuchtingen van de volksprotestbeweging. De betogers vragen een grondige hervorming van het politieke systeem, maar ook de nieuwe regering maakt volgens hen nog altijd deel uit van de corrupte elite die zij opzij willen zetten. 

AFP or licensors

Vanochtend vroeg al waren manifestanten naar het centrum van Beiroet gekomen om de parlementsleden de toegang tot het parlementsgebouw te proberen te verhinderen. Ze gooiden met eieren, verf en stenen naar de auto's van parlementsleden en in de richting van de wegversperringen die waren opgeworpen door de oproerpolitie.

Het kwam opnieuw tot onlusten tussen de betogers en de oproerpolitie,  die het waterkanon en traangas inzette. Volgens het Libanese Rode Kruis zijn daarbij bijna 400 mensen gewond geraakt. Een vijftigtal gewonden moest naar het ziekenhuis.

AFP or licensors

Meest gelezen