Noord-Ierland arresteert vier verdachten van de moord op de jonge journaliste Lyra McKee

De Noord-Ierse politie heeft vier mannen opgepakt in het onderzoek naar de moord op Lyra McKee. Die journaliste werd in april vorig jaar doodgeschoten tijdens rellen in de stad Derry/Londonderry. Die moord is opgeëist door de radicale katholieke terreurgroep "New IRA". 

Het gaat om vier mannen, drie twintigers en een man van in de vijftig. Ze zouden zijn gearresteerd in de stad Derry (Londonderry voor de protestanten). De vier zijn aangehouden op basis van de antiterreurwet.

Ze zullen nu vervolgd worden voor hun aandeel in de moord op de 29-jarige journaliste Lyra McKee. Die werd in april vorig jaar op straat doodgeschoten tijdens rellen in Derry. Ze stond vlak naast een voertuig van de politie toen een gemaskerde man het vuur opende op de agenten en omstaanders.

McKee was jong, maar ze was een rijzende ster in de journalistiek in Noord-Ierland. Ze was door de zender Sky News uitgeroepen tot journalist van het jaar in 2006 en werkte voor tal van media. McKee kwam ook op voor gelijke rechten voor homoseksuelen en voor religieuze verdraagzaamheid.

Haar dood heeft tot grote verontwaardiging geleid in Groot-Brittannië. Onder meer de toenmalige premier Theresa May, maar ook leden van de oppositie zoals Labourleider Jeremy Corbyn waren aanwezig op haar begrafenis, net als de Ierse premier Leo Varadkar.

De moord op McKee is opgeëist door "New IRA", die in 2012 werd opgericht als afscheuring van een radicaal filiaal van de vroegere katholieke terreurgroep IRA. De New IRA houdt zich niet aan het vredesakkoord van Goede Vrijdag uit 1998 en heeft sindsdien aanslagen uitgevoerd tegen Britse militairen en politieagenten in Noord-Ierland.

Meest gelezen