Radio 2

Omgewaaide populier in Zottegem krijgt tweede leven: "De populier zal 150 nakomelingen krijgen "

De populairste populier in Zottegem zal niet verzaagd worden tot brandhout. De boom overleefde de storm Ciara niet. Veel inwoners vragen nu om er een kunstwerk of een bank van te maken. "Maar dat is te moeilijk”, klinkt het bij de groendienst van Zottegem. “Een populier rot heel snel, maar we willen de boom toch graag bewaren. We gaan alvast enten nemen zodat de boom voort kan leven via afstammelingen.”

De populier bezweek tijdens de storm Ciara maar de Zottegemnaren zijn nog niet klaar om afscheid te nemen van hun Vollanderboom.

De meest gefotografeerde boom van Zottegem zal dankzij de groendienst van Zottegem niet zomaar vergeten worden. “We hebben enten en poten genomen van de omgevallen populier”, legt Thijs Haustraete van de groendienst uit. “Poten zijn takken die we opnieuw in de grond steken en die dan opnieuw wortel zullen schieten.”

Uit de 150-jarige populier, gaan we 150 "nieuwe" Vollanderbomen kweken

Thijs Haustraete, groendienst Zottegem

De groendienst heeft ook heel wat enten genomen. “Dat zijn kleine takjes die we nog moeten kweken. We gaan er 150 kweken omdat de boom ook 150 jaar oud was. Het is geen garantie op succes maar we gaan het zeker proberen.” Waar de nieuwe populieren geplant zullen worden, is nog niet duidelijk. “Als we er over hebben, verdelen we ze zeker onder Zottegemnaren.”

Geen brandhout

“Het zou zonde zijn om de boom in kleine stukjes te zagen en als brandhout te gebruiken”, zegt Thijs Haustraete. Ook de Zottegemnaren zien de boom liever niet verdwijnen. “We krijgen vele vragen om er een bank, kunstwerk of speelelement van te maken. Maar omdat een populier heel snel rot, gaat dat niet”, aldus Thijs Haustraete. “De boom is een beschermd monument, dus we kunnen er niet mee doen wat we willen. Maar er is besloten om de boom intact te houden en hem in z’n geheel op een locatie te leggen waar hij een laatste rustplaats krijgt.”

Waar de boom terechtkomt, is nog niet beslist. “Het wordt sowieso een hele klus want die boom weegt zo’n 20 ton, dus we gaan kranen nodig hebben om hem te verplaatsen.”

Laatste groet op Valentijnsdag

Heel wat mensen komen nog langs om afscheid te nemen van de boom. “Het is onwaarschijnlijk hoeveel mensen passeren om nog snel een foto te nemen.” Vrijdag 14 februari organiseren enkele buurtbewoners zelfs een wake aan de gesneuvelde boom. 

Het zal nog lang duren voor de enten groot zijn. Ze zeggen altijd: boompje groot, plantertje dood

Thijs Haustraete, groendienst Zottegem

“Het was dan ook de populairste boom in Zottegem, je zag hem vanuit elke deelgemeente. Het was een oriëntatiepunt als je ging wandelen in de streek.” Dat oriëntatiepunt zal nog even weg zijn. “Onze enten en poten zullen nog even tijd nodig hebben om te groeien. Men zegt altijd ‘boompje groot, plantertje dood’. Het zal zeker nog 50 jaar duren voor we zo’n grote populier zien in het landschap.

kasto80

Meest gelezen