Belga

Plantentuin Meise zal geen reeën meer doodschieten: "Ze zullen gevangen worden en overgebracht naar een andere plek"

De reeën in de Plantentuin van Meise zullen gevangen worden en verhuizen. Eind vorig jaar werden er nog een tiental reeën neergeschoten om de planten en bomen te beschermen. Daarop kwam felle kritiek, daarom wordt nu voor een "zachtere" aanpak gekozen. 

In de plantentuin van Meise werden in oktober vorig jaar een tiental reeën doodgeschoten omdat de dieren de planten opaten en de bomen beschadigden. Het neerschieten van de reeën was volgens de Plantentuin nodig omdat alle andere mogelijke afschrikmiddelen waren uitgeprobeerd: van het plaatsen van hekken tot het afschrikken met geur- en geluidsinstallaties. 

Daarop kwam heel wat kritiek, niet alleen van dierenrechtenorganisatie GAIA, maar ook van Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA). Hij schreef een boze brief naar de Plantentuin. Volgens hem waren er nog andere mogelijkheden om de reeën te verjagen.

Reeën vangen

Vlaams parlementslid Allessia Claes (N-VA) stelde nu de vraag aan de minister wat er zal gebeuren met de reeën die nog rondlopen in de Plantentuin. De Plantentuin heeft maatregelen genomen, zo blijkt uit het antwoord van Weyts. Zo werd er een omheining geplaatst en gaat men de reeën vangen, in overleg met het Natuurhulpcentrum te Opglabbeek. Dit zal gebeuren op maandag 17 februari.

"De reeën zullen gevangen worden met netten en overgebracht worden naar een andere plaats. Het Agentschap Natuur en Bos onderzoekt nog waar in Vlaanderen er nog sprake is van een kleine populatie van reeën waar de reeën uit de Plantentuin naar overgebracht kunnen worden", aldus Claes. "Het omheinen van de Plantentuin en het vangen van de reeën zorgt voor de beste oplossing voor iedereen. Er kan geen verdere schade meer aangericht worden in de Plantentuin en er moeten geen dieren meer onnodig gedood worden."

Meest gelezen