Riemst wil de kinderen een extra uur laten sporten op school

 

De Limburgse gemeentebesturen gaan de komende vijf jaar veel investeren in sportinfrastructuur. Ze willen zo inwoners meer aan het sporten krijgen. Dat blijkt uit de burgemeestersenquête van Radio 2 Limburg. De gemeente Riemst gaat nog een stapje verder met een uur extra sport op school en een fitheidstest bij de kinderen.

De overgrote meerderheid van de burgemeesters zet in de top 3 van de belangrijkste investeringen projecten die met sport te maken hebben. Vaak gaat het om nieuwe sporthallen, sportterreinen, of voetbalvelden die clubs kunnen delen. Er gaan ook middelen naar jonge sporten zoals skaten, padel, bmx, ... Enkele gemeenten investeren nog in een eigen zwembad, al wordt daarvoor vaker richting private sector gekeken. 

Skaten en BMX-en

In Lanaken heeft de gemeente een overeenkomst om de schoolgaande jeugd zwemlessen te laten volgen in het zwembad van Sportoase in het sportpark Montaignehof. Tegelijk bouwt de gemeente op dezelfde site sportinfrastructuur uit met een uitgebreid skatepark en later een BMX-piste. "We zorgen ook voor een goede beveiliging en vooral voor veilige fietspaden naar de site," aldus burgemeester Marino Keulen.

Hoe fit zijn de kids?

Riemst gaat nog een stapje verder in de promotie van sporten en bewegen. Burgemeester Mark Vos probeert er de directies van alle lagere scholen van te overtuigen om wekelijks een uurtje extra sport of beweging in te lassen. Er wordt nu bekeken hoe dat praktisch kan. En ook voor de buitenschoolse kinderopvang wordt extra beweging voorzien. Riemst heeft ook de fitnesstest ingevoerd. In de loop van hun lagere schoolloopbaan wordt de conditie van de kinderen enkele keren gemeten om hun evolutie te volgen. "En om aan te tonen dat de extra beweging een positieve invloed heeft", zegt Vos. "We zijn ervan overtuigd dat het op termijn ook een stimulans kan zijn voor sporten en bewegen bij de rest van de bevolking."

Meest gelezen