Videospeler inladen...

Samsung lanceert tweede opvouwbare smartphone: slaat dit toestel wél aan? 

Samsung heeft in San Francisco zopas een nieuwe opvouwbare smartphone voorgesteld: de Galaxy Z Flip. Vorig jaar bracht het bedrijf al een zogenoemde "foldable" op de markt, de Galaxy Fold, maar dat werd een fiasco omdat er problemen waren met het scherm. In tegenstelling tot de Galaxy Fold gaat de Galaxy Z Flip nu horizontaal open. Naast de opvouwbare mobiele telefoon heeft Samsung ook een nieuw toestel S20 gelanceerd, dat kan werken met het supersnelle 5G-netwerk. 

De Galaxy Z Flip is de tweede plooibare smartphone die Samsung op de markt brengt. Het toestel is kleiner en goedkoper (1.500 euro, red.) dan zijn voorganger, de Galaxy Fold die 2.200 euro kost. De Fold werd vorig jaar in februari als revolutionair toestel aangekondigd. De consument zou namelijk twee toestellen in één krijgen: een smartphone én een tablet.

Scherm kwam los

Vlak na de lancering van de Fold postten bekende technologievloggers onrustwekkende video’s. Op testtoestellen die zij hadden gekregen met de hoop op zoveel mogelijk positieve reviews, raakte het scherm los. Eén van hen kon zelfs de bovenste laag van het scherm makkelijk verwijderen. Samsung-CEO van de Benelux Menno van den Berg sprak in “De markt” ronduit van "een fout". 

Samsung stelde de verkoop van de Fold voor onbepaalde tijd uit, en maakte zich sterk dat het alle problemen zou oplossen. Maanden later, in september van vorig jaar, kwam de Fold uiteindelijk toch op de markt in een beperkt aantal landen. België was daar niet bij. Volgens Samsung is de heruitgegeven Fold veel beter en zijn er geen problemen gemeld met het toestel.

Op toestellen die technologievloggers hadden gekregen om te testen geraakte het scherm los. 

Prijskaartje

Samsung wil dat fiasco nu goedmaken, en komt daarom met de Z Flip, die horizontaal openvouwt. En de Z Flip zal niet het enige toestel zijn, want "met de Z-reeks komen we met een nieuwe reeks toestellen", zegt Aron Wils van Samsung België. 

Zal het toestel nu wél aanslaan? Kenner en technologie­journalist Jiri Truijen denkt van niet. "Niet alleen is de Z Flip duur (het toestel kost 1.500 euro, red.) in vergelijking met een klassieke smartphone, we hebben ook gezien dat de eerste modellen van de plooibare smartphone niet perfect zijn. Je ziet altijd een plooi in het scherm en er is een opening in het scharnier. Daardoor komt er makkelijker stof in je toestel."

Te vroeg

Plooibare smartphones zijn op dit moment een hachelijke onderneming. Critici zijn het eens dat Samsung veel te snel met zijn eerste model kwam. Al in november 2018 had het bedrijf gezegd dat het in het voorjaar van 2019 met een plooibare smartphone zou komen. Hiermee zette de Zuid-Koreaanse technologiereus zichzelf onder druk.

"De grote smartphoneproducenten willen aan elkaar tonen hoe straf hun innovaties zijn", zegt Truijen. "De klassieke smartphone heeft al jaren dezelfde vorm. Om echt innovatief uit de hoek te komen, gaan de producenten experimenteren met opvouwbare schermen."

Maar smartphoneliefhebbers zijn onverbiddelijk. Als een toestel op de markt komt, wordt dat langs alle kanten onderzocht. Het minste foutje wordt door technologievloggers uitvergroot. Zeker bij een bedrijf als Samsung, de grootste smartphoneproducent ter wereld.

Andere spelers

Andere producenten zijn dan ook meer terughoudend met plooibare modellen. Apple heeft wel een ontwerp voor een opvouwbaar toestel gepatenteerd, maar is niet meteen van plan om zo'n zogenoemde “foldable” te lanceren.

Grote concurrent Huawei heeft vorig jaar met veel “show” de Mate X voorgesteld, maar dat toestel wordt tot nu enkel in China en andere landen met een 5G-netwerk verkocht. 

"Ook andere producenten experimenteren met opvouwbare smartphones. Motorola heeft de Razr (een gsm uit 2004, red.) heruitgebracht. De Zuid-Koreanen LG hebben gezegd dat ze aan een eigen "foldable" werken, en de Chinezen Xiaomi en de minder bekende TCL hebben ook plannen", weet Truijen. Wat volgens hem meteen ook  de zenuwachtigheid in de smartphonemarkt aantoont. Elke producent lijkt de andere te willen overtroeven. 

We kopen minder tablets en smartphones

Waarom willen smartphoneproducenten per se dat we een opvouwbaar toestel kopen? Ten eerste: we kopen met z'n allen minder smartphones en toestellen met een plooibaar scherm zijn een nieuwe markt voor de producenten.

Volgens marktonderzoeksbureau IDC is de verkoop van smartphones vorig jaar met 1,1 procent gedaald. Hetzelfde geldt voor de tablet. Apple is heer en meester op die markt en domineert met zijn iPad. Samsung doet het minder goed. Misschien is dat ook een reden waarom Samsung ons naar de Fold wil lokken, een toestel dat kenmerken van een smartphone en een tablet combineert. 

Lees verder onder de grafiek: 

Daarnaast is de komst van de plooibare smartphone een logische evolutie. Het scherm van de smartphone is de laatste jaren zodanig geëvolueerd dat een plooibaar toestel mogelijk is. Dat biedt producenten tal van voordelen. En net Samsung heeft een stevige reputatie opgebouwd omdat het kwalitatieve schermen maakt, die zelfs gebruikt worden door Apple. 

5G

Er is nog een opmerkelijke evolutie die ervoor zorgt dat de consument minder snel een klassieke smartphone koopt. Op verschillende plaatsen is de uitrol van het 5G-netwerk – weliswaar beperkt – al bezig.

Dat zorgt ervoor dat mensen in die landen wachten om een nieuw toestel te kopen. Zij willen liever een smartphone met 5G-chip. De evolutie is vooral voelbaar in China. Het toeval wil dat verschillende producenten net dit jaar met dure en goedkope smartphones komen die met het 5G-netwerk kunnen bellen. 

Ook Samsung heeft vandaag zo’n toestel gelanceerd. De S20 Ultra. Niet alleen is dat toestel duur - de instapversie kost 1.349 euro -  je kan je ook de vraag stellen wat het nut is van een smartphone met 5G.

In ons land is er bijvoorbeeld nog geen sprake van een 5G-netwerk. Toch gelooft Samsung sterk in het potentieel van het toestel. Truijen denkt dat mensen die regelmatig naar Groot-Brittannië reizen, waar 5G wel al op bepaalde plaatsen bestaat, zo'n toestel zullen kopen. "Maar in ons land, waar nog geen sprake is van 5G, heeft een 5G-smartphone totaal geen nut."

Bekijk hier het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen