Ex-president Omar al-Bashir tijdens zijn proces in Khartoem in augustus vorig jaar.
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Soedan zou ex-dictator Omar Hassan al-Bashir overdragen aan het Internationaal Strafhof in Den Haag

De nieuwe overgangsregering in Khartoem zou dan toch bereid zijn om voormalig militair leider al-Bashir uit te leveren aan het Internationaal Strafhof. Dat wil Bashir berechten wegens zijn rol tijdens de volkerenmoord op de westelijke regio Darfoer.

Volgens Mohammed Hassan al-Taishi, een lid van de "Soevereine Raad" die nu Soedan bestuurt, is zijn land bereid om "alle door het Internationaal Strafhof in Den Haag gezochte verdachten uit te leveren". Hij noemde ex-president Omar al-Bashir niet bij naam, maar als je de lijn doortrekt, zou dus ook Bashir uitgeleverd moeten worden.

(Lees verder onder de foto).

Bashir in betere tijden: als president en in militair uniform.
AP2009

Al-Bashir wordt door het Internationaal Strafhof gezocht omdat hij verantwoordelijk zou zijn voor de volkerenmoord in de westelijke regio Darfoer, meer dan 15 jaar geleden. Daarbij zouden meer dan 300.000 mensen zijn vermoord door het Soedanese leger en milities van Bashir.

Omar al-Bashir moest in april vorig jaar aftreden na volksprotest. Hij is daar intussen veroordeeld tot twee jaar cel wegens corruptie en wordt ook vervolgd voor het doden van betogers tijdens het protest tegen zijn regime. Vervolging wegens genocide in Darfoer ligt echter gevoeliger, want ook een aantal kopstukken van de huidige overgangsregering in Soedan, hebben veel boter op het hoofd inzake Darfoer. 

Soedan wordt sinds een akkoord vorig jaar geregeerd door een "Soevereine Raad", samengesteld uit kopstukken van het leger (en dus het oude regime) en de oppositie. Tot nu toe had Soedan uitgesloten dat al-Bashir zou worden uitgeleverd.

(Lees verder onder de foto).

Leden van de beruchte Janjaweed-militie tijdens de gewelddaden in Darfoer in 2004.
AP2007

Onbetwiste heerser aan de Nijl

Omar al-Bashir kwam aan de macht in 1989 toen hij als stafchef met een militaire staatsgreep een einde maakte aan een democratisch verkozen regering in Soedan. Sindsdien regeerde hij er met harde hand, zowel tegenover de eigen bevolking als tegenover de minderheden.

(Lees verder onder de foto).

Vluchtelingen uit Darfoer in een kamp in buurland Tsjaad.

Bashir baseerde zijn regime op "islamisering" en werkte daarbij samen met moslimfundamentalisten, ten minste zo lang dat die in de pas liepen. Zijn nauwe band met de radicale moslimgeestelijke Hassan al-Turabi liep echter stuk, maar het was Bashir die in de confrontatie tussen beiden de overhand behaalde. 

President Bashir gaf een tijdlang onderdak aan Osama Bin Laden, de toenmalige terreurleider van Al Qaeda, maar die nam de benen na een Amerikaanse raketaanval. Vijftien jaar geleden sloeg Bashir de opstand neer in de streek Darfoer met zijn leger, maar vooral ook met de erg brutale Arabische Janjaweed-milities. Toch kon Bashir ook compromissen sluiten: zo stond hij de onafhankelijkheid van Zuid-Soedan toe, wat een einde maakte aan een decennialange oorlog. 

Eind 2018 hadden de Soedanezen er genoeg van en kwamen ze massaal op straat. In april vorig jaar werd Bashir aan de kant gezet door zijn leger en sindsdien zit hij in de gevangenis.

Meest gelezen