Radio 2

Stadspark Aalst wil ravage van storm Ciara niet opruimen: “We moeten de natuur haar gang laten gaan”

De stad Aalst gaat de ravage die storm Ciara in het stadspark heeft aangericht, niet opruimen, maar de natuur haar gang laten gaan. Enkel de bomen en takken die op de paden liggen, worden wel opgeruimd.  Volgens Bart Backaert, medewerker van de stad, is te proper zijn niet goed voor zowel de mens als de natuur.

Bart Backaert is een natuurliefhebber, hij kent de ontwikkeling van bomen door en door. “Er zijn een aantal indrukwekkende bomen tegen de vlakte gegaan, maar de storm heeft eigenlijk heel mooi werk geleverd. Al de twijgjes die hier nu liggen is een natuurlijke snoei. Er is niets of niemand die dat beter kan doen dan de natuur zelf.”

De stad wil wel voorkomen dat het er chaotisch uitziet. “We willen het park zo aangenaam mogelijk houden voor bezoekers en daarom leggen we de takken die gevallen zijn op één hoop en houden we de paden vrij. Het park moet verzorgd zijn”, vertelt Backaert.

Vogelnesten overleven de storm

De reigers in het park waren goed voorbereid op de storm. De vogels kiezen bewust in welke boom zij hun nesten maken. “Het zijn eigenlijk echte architecten. Ik kan bijna niet geloven dat alle nesten de storm van zondag overleefd hebben”, zegt Backaert.

Elk seizoen is anders, ook voor bomen. In de lente tonen ze ons de bloesems, in de herfst verliezen ze hun bruine blaadjes, weet Backaert. “Ze zijn levendig. Ze passen zich, net als mensen, aan aan de vier seizoenen. Dat maakt het zo bijzonder."

kasto80

Meest gelezen