Videospeler inladen...

Technische en beroepsscholen erg kritisch voor nieuwe eindtermen: "Schoolmoeheid zal toenemen"

Heel wat technische scholen en beroepsscholen in Vlaanderen zijn bezorgd over de nieuwe eindtermen voor de tweede en de derde graad van het secundair onderwijs. Dat schrijft De Standaard. De komende maanden wordt over die eindtermen onderhandeld met de Vlaamse regering. De technische en beroepsscholen zijn bang dat er te veel aandacht zal gaan naar algemene vakken, en dat ten koste van de praktische vakken. Minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) wil luisteren naar de scholen, maar kan nog niet uitsluiten dat er een verschuiving komt in het uurrooster. 

De Vlaamse regering heeft een eindspurt ingezet op het vlak van de eindtermen voor het secundair onderwijs. Tegen de paasvakantie zouden er namelijk nieuwe moeten zijn voor de tweede en derde graad van de middelbare scholen. Momenteel zitten experten daarover samen, daarna gaat hun voorstel naar de Vlaamse regering.

Maar terwijl de onderhandelingen worden opgestart, laten de directeurs van heel wat technische en beroepsscholen hun stem horen. Ze hebben kritiek op de onderhandelingen op dit moment, omdat die te veel zouden focussen op de algemene vakken, waardoor het aantal uren praktijk zouden verminderen.

"Als er meer aandacht gaat naar de algemene vakken, ten koste van de praktijkvakken, vrezen wij voor een stijgende schooluitval omdat jongeren sneller schoolmoe zullen zijn", zegt Luk Lemmens, de voorzitter van het Provinciaal Onderwijs Vlaanderen en ook gedeputeerde voor de N-VA in Antwerpen. 

Als je slager of loodgieter wilt worden, wil je echt praktijkvakken volgen.

Luk Lemmens, voorzitter Provinciaal Onderwijs Vlaanderen

Volgens Lemmens zullen jongeren die bewust een beroepsopleiding gekozen hebben, minder interesse hebben in algemene vakken en daardoor veel sneller de school verlaten zonder diploma. "Als je slager of loodgieter wilt worden, wil je echt die praktijkvakken volgen. Als je hen dat gaat ontnemen, is er echt een probleem."

De voorzitter vreest bovendien ook dat de opleidingen in de scholen zullen inboeten aan kwaliteit. "We moeten goede vakmensen afleveren aan het bedrijfsleven." En dat zou door het kleinere aantal praktijklessen in gevaar komen, stelt Lemmens. 

Volgens hem is de kritiek intussen bij zowat alle beroeps- en technische scholen te horen. "Ik stel vast dat ook bij de andere onderwijskoepels dezelfde kritiek te horen is. Wij hadden toevallig gisteren al een overleg met de minister (Ben Weyts, Vlaams mininster van Onderwijs voor de N-VA, red.) en wij hebben daar onze kritiek ook naar voor gebracht. We zullen nu zien hoe hij hier verder mee omgaat."

Weyts deelt bezorgdheid

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) zegt op dit moment niet betrokken te zijn bij de gesprekken. Hij kan dan ook niet bevestigen dat er praktijkuren op de helling staan. Bovendien wil de minister niet uitsluiten dat er met uren wordt geschoven. 

Weyts deelt anderzijds wel de bezorgdheid van de scholen: "Ik denk net als zij dat BSO en TSO moeten voorbereiden op het beroep, zeker vanaf de tweede graad", zegt de minister. "We zullen zien in welke mate het voorstel dat wordt uitgewerkt op technisch niveau daaraan voldoet." Desnoods wil Weyts het voorstel "aanpassen". 

Herbekijk hieronder de reportage in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Beluister hieronder het gesprek met Kitty Geerinckx, directrice van het VTI in Kontich:

ROBIN UTRECHT

Meest gelezen