Belga

Tijdelijk asielcentrum in Bekkevoort sluit de deuren: "Alles is volgens afspraak verlopen"

Het tijdelijk asielcentrum in Bekkevoort sluit donderdag na vijf weken zijn deuren, zoals afgesproken. Het verblijfcentrum Zozimus ving 106 asielzoekers op. Alles verliep heel vlot, zegt burgemeester Hans Vandenberg (CD&V).

Begin januari opende in Bekkevoort een "pop-upasielcentrum", met plaats voor 112 asielzoekers. "Burgers hadden eerst veel vragen, wat begrijpelijk is. Daarom organiseerden we een infomoment voor de opening van het centrum," zegt Vandenberg. Er meldden zich 22 buurtbewoners vrijwillig aan om de mensen in het centrum Nederlands te leren. Ook de samenwerking met het Rode Kruis verliep goed. De buren die met vragen zaten hebben vrijdag een afscheidsfeestje georganiseerd. "Op dat afscheidsfeestje hoorde ik van buurtbewoners dat ze goed overeen kwamen met de bewoners van het asielcentrum. Het was heel plezant om te horen dat er een goede samenwerking was met iedereen." 

Toen eind december bekend werd dat het centrum er kwam, botste dat initieel op protest van N-VA Bekkevoort en Vlaams Belang. Protestmakers geloofden niet dat het asielcentrum echt tijdelijk was. Ze vreesden dat het tijdelijke uiteindelijk permanent zou worden. De gemeente heeft dus belofte gehouden en de asielzoekers verlaten de komende dagen het centrum. Vanaf vrijdag nemen de jeugdverenigingen rond Bekkevoort het centrum terug in gebruik. 

Meest gelezen