''Tinder voor boeken'' in de bib van Beringen: vind je ideale boek met de app Bieblo

Sinds begin dit jaar kunnen kinderen in de bibliotheek van Beringen dankzij een app op een tablet op zoek naar het boek dat het best bij hen past. Lees je graag over romantiek? Swipe naar rechts. Vind je sport maar niks? Swipe naar links. Binnen de minuut match je met jouw perfecte boek. 

Valentijn staat voor de deur, het ideale moment dus om op zoek te gaan naar jouw perfecte match. En dat kan trouwens ook in de Limburgse bibliotheken waaronder die van Beringen. Op een tablet kan je op zoek naar een boek op jouw maat. De app Bieblo vraagt naar jouw interesses aan de hand van illustraties en het enige wat jij moet doen, is naar links swipen (met je vinger vegen) als je het niet leuk vindt en naar rechts als je het wel leuk vindt. Uiteindelijk zal een overzicht van jouw voorkeursboeken tevoorschijn komen op het scherm, gebaseerd op je interesses én leeftijd. Het enige wat je dan nog moet doen, is het boek uit het rek halen. 

‘Bieblo zoekt boeken op maat van de kinderen hun leeftijd en leesvoorkeur’

Bieblo maakt voor kinderen de zoektocht naar boeken een heel stuk makkelijker. "Het is vaak moeilijk voor kinderen om tussen de duizenden boeken eentje te vinden dat ze leuk vinden", zegt Anne Vrints van de bib. "Bieblo geeft hen een smalle etalage van boeken op maat van hun leeftijd en interessegebied. Bovendien vertelt de app de kinderen meteen ook waar het boek staat." Alle boeken die Bieblo aanraadt zijn zeker ook nog niet uitgeleend. 

Bibliotheek gaat dicht

De applicatie Bieblo haalde haar inspiratie uit de populaire datingapp  Tinder. Daar kies je een partner op basis van foto’s.  Bieblo daarentegen kijkt verder dan enkel de cover. De app is vooral geschikt voor kinderen tussen 6 en 11 jaar. Ze wordt ondertussen al in 104 verschillende Vlaamse bibliotheken gebruikt. 

Wie nog wil ‘tinderen' in de bibliotheek van Beringen zelf zal wel snel moeten zijn want binnenkort wordt de bib vernieuwd. De werken beginnen in de zomer en de bib zal weer opengaan begin 2021. In de plaats komt er een pop-up bibliotheek op de site Lutgart in Beringen. 

Meest gelezen