AFP or licensors

Boot met Rohingya-vluchtelingen kapseist bij Bangladesh: 16 doden

In het zuiden van Azië zijn vanmorgen zeker zestien Rohingya-vluchtelingen om het leven gekomen toen hun overvolle bootje kapseisde in de Golf van Bengalen, op weg naar Maleisië, en velen zijn nog vermist. De Myanmarese kustwacht heeft de lichamen van veertien vrouwen, een man en een kind aan land gehaald. 

Noor Ahmed, van St. Martin's Island, waar het bootje ten onder ging, bevestigt ook dat er al 70 mensen zelf naar de kust zwommen, of gered zijn. Er waren 138 passagiers aan boord, terwijl het bootje van 13 meter daar helemaal de capaciteit niet voor had. Iqbal Hossain van de Bengaalse politie verklaart dat het aantal passagiers, en de extra bagage, waarschijnlijk de boot heeft doen omslaan.

De vluchtelingen vertrokken maandag vanuit verschillende locaties in Bangladesh, op weg naar Maleisië. Een gevaarlijk traject van 2.000 kilometer. Ze probeerden Bangladesh te ontvluchten om naar Maleisië te trekken, waar al een grote groep Rohingya aanwezig is.

Vluchten uit Myanmar

Meer dan 700.000 Rohingya-vluchtelingen zijn Myanmar, buurland van Bangladesh, ontvlucht omdat ze daar door de militairen hard worden aangepakt sinds augustus 2017. Die stellen dat de Rohingya illegaal het land zijn binnengekomen, via Bangladesh, ook al wonen ze al generaties lang in Myanmar.

In Bangladesh worden de Rohingya in vluchtelingenkampen opgevangen, maar ook daar proberen ze weg te geraken door de barre omstandigheden waarin ze moeten leven. Volgens Faisal Hasan Khan, commandant van de grensbewaking, werden ook deze vluchtelingen aangetrokken door mensensmokkelaars. Die beloven vaak een betere toekomst, tegen een hoge prijs.

De Verenigde Naties proberen samen met de Bengaalse overheid vluchtelingen bewust te maken van de risico's die ze nemen als ze in contact komen met mensensmokkelaars. Meer dan een miljoen vluchtelingen verblijven momenteel nog in vluchtelingenkampen in Bangladesh.

Meest gelezen