Wim Opbrouck: "Gerrit Callewaert uit "In de gloria" achtervolgt me nog elke dag"

"In de gloria" bestaat 20 jaar. Bijna iedereen kent sinds dan Bavikhove, een deelgemeente van Harelbeke. Dat is de verdienste van Gerrit Callewaert, het personage van acteur Wim Opbrouck. De man uit Bavikhove hekelde dat West-Vlamingen altijd ondertiteld werden op televisie. Tijdens de fragmenten wordt hij altijd zelf ondertiteld en op een bepaald moment zelfs gedubd. Wim Opbrouck beleeft zelf nog altijd veel plezier aan zijn personage.

Het werd onvergetelijke televisie en Bavikhove werd wereldberoemd in Vlaanderen. Wim Opbrouck had dit nooit verwacht. “Ik woon daar ook echt, hé. Ik kwam aan op de kantoren van Woestijnvis en Jan Eelen had iets bedacht over een boze West-Vlaming. Noem eens een dorp, vroegen ze. Ik zei toen zonder na te denken mijn eigen dorp Bavikhove en dat is het dan geworden.

Gerrit Callewaert blijft leven

“Ik was het eigenlijk een beetje vergeten, die 20ste verjaardag. Maar media begonnen me te bellen. Ik vind dat leuk. Ik ben zelf fan van "Fawlty towers" en met zulke verjaardagen word ik er dan aan herinnerd en zie je overal fragmenten opduiken. Gerrit Callewaert blijft echt leven. Er zijn doctoraten geschreven over dialect en tussentaal en vaak komt Gerrit Callewaert daar dan in voor”, lacht Opbrouck.

"Het was een beetje een commentaar op humanintrest­programma’s. "Man bijt hond" was toen net begonnen en er waren werkelijk tonnen afgekeurde interviews en reportages voor dat programma. Dat was toen ook al grensverleggend. Al die opnames die het programma niet haalden, was voor ons de perfecte inspiratie."

Slappe lach

"Wij hadden toen echt niet het gevoel dat dit iconisch ging worden. Het was in het begin echt trial and error. Het was enorm zoeken in het begin. Niemand kan zoiets voorspellen. De meeste opnames waren op zaterdag en zondag, omdat de acteurs dan vrij waren. We hadden enorm veel plezier. Ik heb nooit zoveel de slappe lach gehad als toen. Diep vanbinnen dromen wij allemaal wellicht van een reünie. Maar als je het met rust laat, wordt het mythisch."

Videospeler inladen...

Meest gelezen