Wordt verdwenen Limburgsymbool gered? Man uit Herk-de-Stad wil crowdfunding starten

Limburg heeft al ruim een decennium lang twee symbolen: een officieel logo en het Limburgsymbool.  Dat laatste symbool werd net voor de jaarwisseling afgeschaft.  Het provinciebestuur vond het niet meer nodig.  Maar Oscar Lauwens uit Herk-De-Stad wil het hartje redden van de ondergang.

Het Limburgsymbool werd tien jaar geleden ingevoerd als teken van verbondenheid tussen Nederlands en Belgisch Limburg, maar ook om de verbondenheid tussen de Limburgers onderling te beklemtonen. Het heeft de vorm van een hartje, is rood gekleurd en met wat goede wil kan je er twee letters L in ontwaren die in elkaar overvloeien.

Bij de lancering van het symbool zetten bekende Limburgers als Kim Clijsters er nog hun schouders onder.  Het symbool raakte ruim verspreid.  Her en der zie je wel eens een Limburgse chauffeur met de sticker op de wagen rondrijden. Het symbool staat op pennen, latjes en andere parafernalia.  Oscar Lauwens, die ooit nog op de dienst Toerisme van Provincie Limburg werkte maar intussen met pensioen is ziet het symbool liever niet verdwijnen: “De verspreiding is heel goed gelukt.  Iedereen in Limburg herkent het.  Maar het gaat me niet alleen om het symbool zelf.  Er zijn heel wat mensen die het bestaan van de provincie zelf in vraag stellen.  Dat zou een ramp zijn voor Limburg.”

Meer dan een symbool

Het Limburgsymbool redden is voor Oscar Lauwens een eerste stap voor de redding van de provincie als bestuursniveau: “Ik wil vooral medestanders vinden. Als we samen iets bedenken om het symbool te redden dan zijn we ook klaar om op te komen voor de provincie Limburg als ze verder wordt afgebouwd.  Een crowdfunding lijkt me alvast een goed begin, maar daar komt wel veel bij kijken dus zo ver zijn we zeker nog niet.”

Klein detail, Oscar is zelf afkomstig van Vlaams Brabant: “ik woon hier nu 40 jaar, mijn vrouw is van Kinrooi, maar ik voelde me eigenlijk meteen Limburger. Vraag maar aan de mensen, ze zullen hier allemaal zeggen dat ze eerst Limburger zijn, en dan pas Belg of Vlaming. Daarom zeg ik het in de woorden van John F. Kennedy: Vraag niet wat de provincie voor u kan doen, maar wat jij voor de provincie kan doen.” 

radio 2

Meest gelezen