Zeg niet meer coronavirus maar Covid-19, eerste vaccin "binnen 18 maanden klaar"

Het nieuwe coronavirus heeft een officiële naam gekregen: Covid-19. Dat heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vandaag bekendgemaakt in Genève. Het virus brak eind vorig jaar uit in de Chinese stad Wuhan en eiste al meer dan 1.000 mensenlevens. Volgens het WHO zal een eerste vaccin binnen de 18 maanden klaar zijn.

Het coronavirus gaat voortaan door het leven als Covid-19. Dat heeft Tedros Adhanom Ghebreyesus, topman van het WHO, vandaag bekendgemaakt in Genève. Het virus stond tot dusver bekend als 2019-nCoV en werd soms ook het wuhanvirus genoemd. Wuhan is de Chinese stad waar het virus eind december vorig jaar uitbrak.

De term 'coronavirus' verwijst eigenlijk naar een groep van virussen, van een gewone verkoudheid tot het SARS-virus. De nieuwe benaming van het virus is vanaf nu Covid-19, waarbij de 'Co' staat voor corona, de 'vi' voor virus en de 'd' voor disease.

Makkelijk uit te spreken

Die nieuwe naam moest "makkelijk uit te spreken" te zijn, maar mocht tegelijk geen "stigmatiserende" verwijzing maken naar een geografische locatie, een persoon of een groep mensen of een dier, zei Tedros. Daarnaast moest de naam ook verwijzen naar het virus zelf. "Een naam hebben vermijdt het gebruik van andere namen die onnauwkeurig of stigmatiserend kunnen zijn", aldus Tedros.

Eind december vorig jaar brak het virus uit in de Chinese stad Wuhan en anderhalve maand later heeft het virus al meer dan 1.000 mensenlevens geëist, bijna uitsluitend in China zelf. Tedros meent ook dat een eerste vaccin "binnen de 18 maanden klaar kan zijn".

"Als we nu investeren, hebben we een realistische kans om de epidemie te stoppen", zei Tedros tijdens een persconferentie naar aanleiding van een top over Covid-19.  Zowat 400 wetenschappers wonen de top in Genève bij.

Meest gelezen