Roger Stone
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

4 aanklagers in proces-Roger Stone stappen op: "Gevaarlijk signaal"

In de Verenigde Staten hebben de vier aanklagers van Roger Stone ontslag genomen. Stone is de voormalige adviseur van president Donald Trump, maar er liepen zeven klachten tegen hem, onder meer voor liegen in het Congres. Gisteren hadden de vier aanklagers een gevangenisstraf van 7 tot 9 jaar geëist. Maar dat wekte de woede van Trump en hij haalde uit in een paar tweets. Het ministerie van Justitie noemt de eis nu ook "buitensporig en onrechtvaardig". Experten vrezen dat de aanklagers opgestapt zijn door de druk van de president.

In november 2019 werd Roger Stone schuldig bevonden aan een reeks aanklachten, onder meer liegen tegen het Amerikaanse Congres.

De straf moest nog worden bepaald en daarom vroegen de aanklagers maandag een celstraf tussen 7 jaar en 3 maanden, en 9 jaar. Maar die straf vond Trump zelf buitensporig en hij ventileerde op de sociaalnetwerksite Twitter.

Nog diezelfde dag overschreef het ministerie van Justitie de straf die de aanklagers eisten. Er werd direct een link gelegd: het Witte Huis had druk uitgeoefend op het ministerie van Justitie en dat had de eis van de aanklagers opzijgeschoven, en was Trump gevolgd. 

Bij het ministerie zelf klinkt het anders, daar stellen ze dat de beslissing om de strafeis te verlagen maandag al werd genomen, voor Trumps tweet dus, en dat het Witte Huis niet op de hoogte was van die beslissing.

Trump zelf zei gisteren tegen journalisten dat hij niet gesproken had met mensen van het ministerie, maar dat hij dat wel zou kunnen "als ik dat zou willen, daar heb ik het recht toe".

Ik heb niet gesproken met het ministerie van Justitie, alhoewel ik dat kan als ik wil

President Donald Trump

Het ministerie van Justitie heeft een nauwe band met het Witte Huis. William Barr heeft zo de president vrijgesproken in het Rusland-onderzoek van speciaal aanklager Robert Mueller, terwijl die zelf stelde dat hoewel de president niet schuldig is, hij hem ook niet vrijpleit. 

"Wie liegt tegen Congres, wordt beschermd door Trump"

Adam Schiff, de Democratische voorzitter van de inlichtingencommissie van het Huis van Afgevaardigden, stelde dat als het ministerie wel degelijk Trump was gevolgd, dit een "gevaarlijk signaal stuurt: iedereen die liegt tegenover het Congres om Trump te beschermen, wordt door de president beschermd, en de procureur-generaal volgt Trump daarin".

Hoeveel jaar het ministerie van Justitie nu wel gaat eisen tegen Stone, is niet duidelijk.

Op de vraag van journalisten of hij Stone eventueel gratie wil verlenen, wilde Trump geen antwoord geven. De federale rechter bepaalt op 20 februari de strafmaat voor de voormalige politieke adviseur en campagnemedewerker.

Chuck Schumer

De Democratische fractieleider in de Senaat, Chuck Schumer, zei vandaag dat Trump "letterlijk de regels aan het veranderen is" voor zijn "goede vriend" Roger Stone. In de Senaat vroeg hij het Amerikaanse volk: "Wat stinkt er nu nog meer dan de machtigste persoon van een land die de regels aanpast, om een misdadiger te helpen?"

Trump heeft ondertussen William Barr gefeliciteerd met de manier waarop hij de zaak-Stone overgenomen heeft. 

Meest gelezen