Basketbalacademie combineert topsport met secundair onderwijs

Antwerpen heeft een allereerste basketbalacademie.  Het is een initiatief van de provinciale school avAnt en basketbalclub Gembo. Samen willen ze jongeren alle kansen geven om zich zo goed mogelijk te ontwikkelen.  Die ontwikkeling vindt basketbalcoach Dennis Yoroz enorm belangrijk: "Basketbal heeft mijn leven gered", zegt hij. 

Basketbalcoach Dennis Yoroz komt zelf uit een kansarme omgeving. Toen hij 15 jaar was, verloor hij zijn moeder en heeft hij lang zijn school niet kunnen afmaken. Uiteindelijk is dit wel gelukt. Nu is zijn doel om jongeren uit elke omgeving alle kansen te geven. "We zetten bij de basketbalacademie niet alleen in op een goede training, maar ook op algemeen welzijn en een brede algemene scholing", vertelt hij.

Sportwetenschappen

Basketbalclub Gembo uit Borgerhout geeft naast basketbaltrainingen ook al huiswerkbegeleiding, medische begleiding en voedingsbegeleiding. Nu gaat de club nog verder door samen met de provinciale school avAnt ook een schoolopleiding te geven. De leerlingen van de studierichting Sportwetenschappen krijgen naast algemene vakken ook een stevig sportpakket. Zo moet de leerling niet kiezen tussen een klassieke opleiding en een bestaan als topsporter. 

 Via Gembo kan ik mijn droom waarmaken: kinderen ondersteunen en zo veel mogelijk kansen geven tot ontplooiing

Van dakloze tot basketcoach

Dennis zelf weet hoeveel sport kan betekenen in de ontwikkeling van een kind. "Op 16-jarige leeftijd ben ik dakloos geworden. Op dat moment speelde ik bij de Leuven Bears en na één jaar kon ik daar beginnen te coachen. Daarin heb ik echt mijn passie en talent gevonden. Ik heb daar 12 jaar lang gecoacht en ze hebben mij daar altijd heel goed ondersteund."

Daarna trok Dennis naar Antwerpen om zijn studies af te werken. "Daar ben ik dan bij Gembo terecht gekomen en heb ik mijn droom kunnen waarmaken: kinderen ondersteunen en zo veel mogelijk kansen geven tot ontplooiing."  

Maatschappelijke meerwaarde

Gedeputeerde voor onderwijs, Luk Lemmens (N-VA), staat helemaal achter de nieuwe basketbalacademie. "Ik vind het heel belangrijk dat een basketbalclub, die toch een groot maatschappelijk belang heeft voor jongeren, zo enthousiast is om samen te werken met onze school in Deurne".  

Meest gelezen