Videospeler inladen...

Bernie Sanders wint voorverkiezingen in New Hampshire, voor Pete Buttigieg en verrassende Amy Klobuchar

De linkse senator Bernie Sanders wint de voorverkiezingen bij de Democraten in New Hampshire. Hij heeft een lichte, maar duidelijke voorsprong op Pete Buttigieg en Amy Klobuchar. Elizabeth Warren en Joe Biden halen een ontgoochelend resultaat. Twee kandidaten, Andrew Yang en Michael Bennet, stappen uit de race naar het Witte Huis. Ook Deval Patrick, een andere democratische kandidaat, heeft de handdoek in de ring gegooid.

De voorverkiezingen in New Hampshire waren de tweede van deze primary's. Vorige week werden er verkiezingen gehouden in Iowa, maar daar liep de telling helemaal fout. Het resultaat liet vijf dagen op zich wachten. Pete Buttigieg en Bernie Sanders eindigden op een zucht van elkaar, al zou Buttigieg twee afgevaardigden meer binnenhalen dan Sanders. Er werd dan ook met enige spanning uitgekeken naar de resultaten in New Hampshire.

Met meer dan 80 procent van de stemmen geteld is duidelijk dat Bernie Sanders het haalt. Hij krijgt 25,7 procent van de Democratische kiezers achter zich. Op de tweede plaats staat Pete Buttigieg met 24,4 procent, Amy Klobuchar is de verrassende derde met 19,8 procent. Elizabeth Warren (9,4 procent) en gewezen vicepresident Joe Biden (8,4 procent) scoren onder de verwachtingen, hun score halveert ten opzichte van het resultaat in Iowa. 

Bernie Sanders, die campagne voert met een erg links programma over de economie en de gezondheidszorg, blikte vooruit in zijn overwinningstoespraak. "Deze overwinning is het begin van het einde voor Donald Trump", zei hij. "Maar het gaat over meer dan dat, het gaat over het transformeren van dit land."

Sanders en de jonge Buttigieg hebben het allebei erg goed gedaan in deze eerste voorverkiezingen en lijken zich steeds meer tot de favorieten te kronen om de presidentskandidaat van de Democraten te worden. Voor Joe Biden ziet het er slechter en slechter uit. Maar de weg is nog heel lang.

Meer weten over de kandidaten en hun programma's? Lees dan dit artikel.

(lees voort onder de foto's)

Pete Buttigieg.
2020 Getty Images
Amy Klobuchar.
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Twee kandidaten stapten uit de race terwijl de eerste resultaten in New Hampshire binnenkwamen. Andrew Yang haalt amper 3 procent, en gaf een toespraak voor zijn supporters waarin hij zijn opgave bekendmaakte. Verder liet ook senator Michael Bennet weten dat hij niet langer kandidaat is om het in november op te nemen tegen president Donald Trump. Intussen heeft ook Deval Patrick, een voormalige gouverneur en vriend van oud-president Barack Obama laten weten dat hij niet langer in de running is om de democratische presidentskandidaat te worden.

"Jullie weten dat ik een wiskundige ben en vanavond blijkt uit de cijfers dat ik deze race niet zal winnen", verklaarde de 45-jarige ondernemer Yang. Het is "niet het resultaat waar we zo hard voor hebben gevochten".

Jullie weten dat ik een wiskundige ben. Uit de cijfers blijkt dat ik deze race niet zal winnen

Andrew Yang

Andrew Yang, die geen politieke achtergrond heeft, had in de afgelopen weken verrast door langer in de race te blijven dan meer ervaren politici en door op te vallen bij debatten. De zoon van Taiwanese migranten had zijn kandidatuur in 2017 gesteld met als belangrijkste boodschap een basisinkomen van 1.000 dollar per maand voor iedere volwassen Amerikaan. Hij haalde in het begin van de campagne meer geld op dan de andere Democraten.

Ook senator Michael Bennet staakte zijn campagne voor de nominatie van de Democraten. De 55-jarige senator uit Colorado maakte dat kort na de exitpolls bekend. Bennet pleitte in zijn campagne voor een sterke ziekteverzekering en gratis onderwijs, maar zijn campagne sloeg nooit aan.

Andrew Yang.
2020 Getty Images

Meest gelezen