Nicolas Maeterlinck

Boksen populairder dan ooit volgens Boksliga: "Al 21 clubs in Oost-Vlaanderen"

Er zijn steeds meer boksclubs in Vlaanderen en het aantal recreatieve boksers is de voorbije 5 jaar enorm gegroeid. Vooral in Oost-Vlaanderen valt boksen in de smaak, want daar zijn de meeste boksclubs. "Dat komt door de rijke boksgeschiedenis van Gent", weet Ibrahim Emsallak van de Vlaamse Boksliga.

Zaterdag 22 februari verzamelen alle grote namen uit de Belgische boksscène in Gent voor het befaamde Boksgala. In het verleden stonden Sugar Jackson, Delfine Persoon, Junior Bauwens en Ismail Abdoul al te zweten in de arena van 't Kuipke. Maar blijkbaar is boksen niet enkel populair op wedstrijdniveau, ook naast de ring wordt veel aan boksen gedaan.

Niet langer in de marginaliteit

"Boksen is een heel oude sport. Mensen hebben altijd al graag gevochten, dat is een natuurlijk instinct," weet Ibrahim Emsallak van de Vlaamse Boksliga. "Maar de populariteit komt in pieken en dalen. Momenteel zitten we met een heel duidelijke piek in Vlaanderen: ons ledenaantal is sinds 2016 heel sterk aan het groeien. Elk jaar hebben we weer 15 procent meer boksers dan het jaar ervoor."

"Een tijdlang was boksen in de marginaliteit beland", vervolgt Emsallak. "Boksen werd gezien als een sport van ruige, ruwe mensen. Maar nu is die drempel weer verlaagd: alle lagen van de bevolking doen het. Ook bij vrouwen is het enorm populair nu."

Meer vrouwen in de boksles

"Er is inderdaad een bepaald taboe weggevallen", beaamt bokser en lesgever Daphné Grillaert. Samen met haar partner Junior Bauwens baat ze boksclub "Boxing Woest" uit in Gentbrugge. "Bij ons zijn er zelfs regelmatig meer vrouwen in de les dan mannen. De drempel om te gaan boksen is veel lager geworden."

Het is niet omdat je bokst dat je op je gezicht krijgt

"Vroeger richtten boksclubs zich voornamelijk op mannen die in de ring presteren. Maar nu zijn er ook lessen waar beginnelingen en vrouwen zich kunnen uitleven. Je kan ook boksen puur ter ontspanning, je kan je eigen grenzen bepalen. Het is niet omdat je bokst dat je per se op je gezicht krijgt, hé", lacht Grillaert.

Radio 2

Het is nog maar twee jaar geleden dat Bauwens en Grillaert "Boxing Woest" openden op de Brusselsesteenweg in Gentbrugge, maar ze moeten nu al op zoek naar een nieuwe en grotere locatie. "Er staan momenteel 150 mensen op een wachtlijst om bij ons te komen boksen. We zijn dus dringend op zoek naar een plaats waar we twee lessen tegelijk kunnen geven."  

Meeste boksers in Oost-Vlaanderen

Volgens Ibrahim Emsallak van de Vlaamse Boksliga is het geen verrassing dat een boksclub in het Gentse het zo goed doet: "Boksen is heel populair in Oost-Vlaanderen. Er zijn nu al 21 boksclubs in de provincie. Ook West-Vlaanderen doet het goed, zij hebben er 17." Brussel en Vlaams Brabant hebben er samen ook 17, Antwerpen heeft 15 boksclubs en Limburg heeft er maar 7.

Gent heeft meer interesse in boksen dankzij topboksers als Ismael Abdoul

"De rijke boksgeschiedenis van Oost- en West-Vlaanderen zit daar zeker voor iets tussen", legt Emsallak uit. "Zo heb je in West-Vlaanderen de oudste Belgische boksclub. Bij Gent komt het voornamelijk door de grote namen. Boksers als Ismail Abdoul en Junior Bauwens zorgden voor meer interesse voor de bokssport in die regio. Ook nieuw toptalent Victor Schelstraete zorgt voor goede promo!"

kasto80

Meest gelezen