Videospeler inladen...

Mediaminister Benjamin Dalle (CD&V): "Als VRT in "Vlaamse Netflix" stapt, moeten programma’s gratis beschikbaar blijven"

Als de VRT mee zou stappen in de “Vlaamse Netflix” die Telenet en DPG Media samen hebben aangekondigd, zullen de kijkers die er geen abonnement op nemen nog altijd gratis naar VRT-programma’s kunnen kijken. Dat heeft Vlaams minister van Media Benjamin Dalle (CD&V) verzekerd in “De afspraak”. “Natuurlijk moet een openbare omroep in eerste instantie ervoor zorgen dat de eigen producties gratis beschikbaar zijn.”

De VRT is niet betrokken bij de “Vlaamse Netflix” die Telenet en DPG Media vandaag samen hebben aangekondigd. Maar de openbare omroep liet intussen weten open te staan voor een samenwerking met de privé-initiatiefnemers van het nieuwe streamingplatform, omdat dat past in het mediabeleid van de Vlaamse regering.

Vlaams minister van Media Benjamin Dalle zegt in “De afspraak” dat hij het een goede zaak vindt dat de VRT constructief wil meewerken aan het initiatief dat dit najaar van start moet gaan.

Tegelijk maakt Dalle zich hard dat de belastingbetaler gratis zal kunnen blijven kijken naar VRT-programma’s. “Natuurlijk moet een openbare omroep in eerste instantie ervoor zorgen dat de eigen producties gratis beschikbaar zijn - je zal het altijd live op tv kunnen zien. Dat is wel heel belangrijk dat dat het geval blijft”, benadrukt Dalle.

Toch betalen

Op dit moment worden er via het videoplatform Telenet Play al VRT-programma’s aangeboden, waarvoor de klant moet betalen als hij ze wil bekijken voor of na de uitzenddatum. Soortgelijke afspraken moeten ook gemaakt kunnen worden voor het nieuwe streamingplatform, zegt minister Dalle. 

Dalle wil niet op de onderhandelingen tussen de DPG, Telenet en de VRT vooruitlopen en zegt dat het aan de VRT-directie is om te bepalen op welke manier de openbare omroep hiermee zal omgaan.

Maar de minister noemt het alvast een win-winsituatie waardoor de omroep extra inkomsten kan genereren terwijl de abonnees een mooi extra aanbod zullen krijgen. Voor Telenet en DPG zou het overigens ook meegenomen zijn dat het VRT-aanbod deel zou uitmaken van het nieuwe streamingplatform.

Bekijk hier het volledige interview met minister Benjamin Dalle in "De afspraak":

Videospeler inladen...

Meest gelezen