Deinze lokt ooievaars met kunstmatige nesten

Het Agentschap voor Natuur en Bos plaatst 2 kunstmatige ooievaarsnesten in Deinze in de hoop de vogels te lokken. Op dit moment zijn er enkel broedende ooievaars in recreatiedomein Brielmeersen. Het plaatsen van de nesten moet ervoor zorgen dat ook de rest van de Leievallei gekoloniseerd wordt door de vogels.

De kunstmatige nesten zijn een soort van ooievaarsplatforms. Het gaat telkens om een lange paal van 8 meter hoog met daarop kunststof en wilgentakken. De ooievaars moeten er hun eigen thuis van maken door zelf nog extra nestmateriaal te zoeken. De kunstnesten zijn geplaatst aan zijtakken van de oude Leie, een in Grammene en een in Gottem. "In de Brielmeersen zitten ongeveer  5 à 7 koppels ooievaars. We willen de populatie versterken en groter maken binnen het gebied van de Leie", legt boswachter Björn Deduytsche uit.

We hopen dat er een koppel komt broeden
Boswachter Björn Deduytsche

Enkel zin als er al ooievaars zijn

Het plaatsen van kunstnesten heeft enkel zin als er al ooievaars in een gebied zitten. Want het is de bedoeling om koppels ooievaars die nu al thuis zijn in recreatiedomein Brielmeersen te lokken naar andere delen van het gebied. "Die dieren gaan sowieso wel blijven broeden in de Brielmeersen. Maar als de ooievaars van het zuiden komen om hier te komen broeden, dan vliegen ze over het gebied van de oude Leie en zullen de kunstnesten zien. We hopen dan ook dat er een koppel ooievaars zal blijven hangen om te broeden op zo'n platform."

"We zijn er klaar voor"

De vogels beginnen nu terug te komen vanuit het zuiden. In Lokeren en in Gent zijn er al gesignaleerd, maar het is zeker niet te laat om de nesten nu nog te plaatsen: "We zijn mooi op tijd. Er zijn al ooievaars die terugkomen, maar de echte piekperiode is rond maart. Het broeden gebeurt dan eind maart en in april", vertelt Deduytsche. 

Het koppel zal zelf beslissen of ze er willen broeden of niet

Boswachter Björn Deduytsche

Met een tractor en een kraan

Het Agentschap voor Natuur en Bos plaatste de nesten. Dat gebeurde met een tractor en een grote kraan.  "Zij hebben de nodige ervaring en expertise om zo'n klus aan te kunnen. Het is in een keer gelukt." Het is niet de eerste keer dat kunstnesten gebruikt worden voor het lokken van ooievaars. In Nederland en op andere plaatsen in Vlaanderen is dat al gebeurd. "Maar het zijn wel de eerste 2 in de Leiestreek. We hopen dat het lukt. Het koppel zal zelf beslissen of ze er willen broeden of niet. Er is alleszins plaats voor 4 koppeltjes in totaal."

In Oost-Vlaanderen zitten er op dit moment vooral ooievaars in de Brielmeersen en Lokeren. Er is ook aandacht voor huiszwaluwen, want er is een plan om binnenkort kunstnesten te plaatsen voor huiszwaluwen in de Vlaamse Ardennen.

kasto80

Meest gelezen