Videospeler inladen...

Bombrieven ontploffen bij twee Nederlandse bedrijven, dader eist bedrag in bitcoins

In Nederland zijn vanmorgen bij twee bedrijven bombrieven ontploft. Een eerste pakket werd in Amsterdam aangetroffen, een andere bombrief veroorzaakte een kleine explosie in Kerkrade, in Nederlands Limburg. Niemand geraakte gewond. De afzender dreigt nu met nieuwe bombrieven, tenzij een bedrag in bitcoins, een digitale munt, betaald wordt.

In een vestiging van het bedrijf Ricoh in Kerkrade, in Nederlands Limburg, is een briefpakket ontploft. Ook in Amsterdam is een bombrief ontploft, daar was dat bij een bedrijf op het Sloterdijk-terrein, aan de westkant van de stad, in een postsorteerbedrijf.

Zowel in Kerkrade als in Amsterdam vielen geen gewonden. In Kerkrade maakte een pakje een sissend geluid, een medewerker gooide het daarop weg en in totaal negen medewerkers vluchtten uit de ruimte. Daarna ontplofte het pakket. Ook in Amsterdam maakte het verdachte pakket een sissend geluid voor het met een knal tot ontploffing kwam.

De afzender van de brieven heeft ondertussen een bedrag in bitcoins geëist. De politie gaat uit van afpersing. Als er niet betaald wordt, volgen er opnieuw bombrieven, dreigt de afzender. Om welk bedrag het gaat wil de politie niet vrijgeven. 

Niet de eerste keer

Ook vorige maand kwamen al bombrieven aan bij verschillende bedrijven in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Maastricht. De meest recente bombrief werd vorige vrijdag in Amsterdam aangetroffen. Die bevatte een explosieve stof die zwaar lichamelijk letsel had kunnen aanrichten. Geen van de vorige brieven ontplofte echter. Er volgden ook nog geen arrestaties.

De politie vermoedt dat er een verband is tussen deze brieven en die van januari. Minister van Rechtsbescherming Sander Dekkers noemt de brieven "zorgelijk". De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid houdt de situatie nu in de gaten. "Voor zover we kunnen overzien, zijn er geen slachtoffers, geen gewonden. Dus dat is fijn", aldus de minister. 

Herbekijk hier het verslag in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen