© VRT Lieve Blancquaert

Voor liefde die blijft duren, heb je meer nodig dan gevoelens alleen

In de aanloop naar valentijn vraagt relatieconsulent Nathalie Van De Walle zich af of we een eerlijker beeld van relaties moeten ophangen. Eén huwelijk op drie eindigt in scheiding. Moeten we dat aanvaarden als een fataliteit, of kunnen we er samen iets aan doen?

opinie
Nathalie Van De Walle
De auteur is relatieconsulente en schreef het boek “Liefdesverklaring. Een handleiding voor meer geluk in de liefde”.

Winkelstraten kleuren rood en roze, de mailbox zit vol aanbiedingen voor romantische attenties allerhande, en bij de dagbladhandel belooft elke glossy cover je dé ultieme liefdestips. Ook wie er niet van houdt, kan er niet omheen: het is weer bijna Valentijnsdag.

Twee weken per jaar vieren we de vlinders-in-de-buik-liefde waar we collectief van dromen en glimlachen we welwillend bij het zien van verliefde koppeltjes die elkaar voor de gelegenheid extra diep in de ogen kijken. Wat is de liefde toch mooi...

Zonder dat we het beseffen, zijn we een kostbare schat aan het verliezen: het geloof dat liefde die blijft duren echt bestaat

De rest van het jaar echter is liefde blijkbaar heel wat minder rozig. Want wanneer we weer overgaan tot de orde van de dag, horen we vaker over relatieleed dan over relatievreugde.

Zoveel zelfs dat er zich een zekere gewenning heeft geïnstalleerd. Eindigt één op de drie huwelijken in een scheiding? Ach ja, het is niet makkelijk hé de dag van vandaag… Niet dat het ons koud laat wanneer een bevriend koppel beslist om er een punt achter te zetten. Maar eerlijk: raakte het u heel erg toen uw dochter na de kerstvakantie vertelde dat de ouders van een klasgenootje uit elkaar gingen?

Het probleem is dat relatieleed en scheidingen op die manier banaal aan het worden zijn – het trouwen-op-proefformat van Blind Getrouwd is daar een prima illustratie van. Nochtans is een relatiebreuk allesbehalve banaal. Financieel, materieel, emotioneel: scheiden doet lijden. Hoeveel precies weet je pas jaren later.

De samenleving lijdt trouwens mee. Want vergis u niet: als één op de drie huwelijken niet standhoudt, delen wij allen in de klappen. Zonder dat we het beseffen, zijn we een kostbare schat aan het verliezen: het geloof dat liefde die blijft duren echt bestaat.

We moeten als samenleving bewust een eerlijker beeld ophangen van relaties

Dan krijgen we een generatie die wel droomt van voor altijd gelukkig met jou, maar niet meer weet dat zoiets echt kan – laat staan hoe. Wat betekent dat voor de scheidingscijfers van morgen, denkt u?

Tijd om het tij te doen keren dus. Uiteraard niet door scheiden als zodanig in een slecht daglicht te plaatsen – in sommige situaties is breken immers echt wel de beste oplossing. Maar hoe dan wel?

Misschien moeten we als samenleving bewust een eerlijker beeld ophangen van relaties. Want alle Hollywoodromantiek ten spijt: voor liefde die blijft duren, heb je meer nodig dan gevoelens alleen.

Voor het onderwijs kan hier een bijzondere rol weggelegd zijn: een groot deel van het publiek dat vast van plan is om in de liefde voor altijd gelukkig te zijn, zit immers op de schoolbanken. Verrassend genoeg echter weten de meeste jongeren op hun achttiende bijzonder veel over seks, maar bitter weinig over relaties...

Laten we onze jongeren dan ook leren wat een gezonde relatie is

Laten we onze jongeren dan ook leren wat een gezonde relatie is, bij welke elementen je moet stilstaan voor je beslist om je te binden, en hoe je een relatie die niet meer zo gezond is weer op de rails kunt krijgen. Laten we eerlijk vertellen dat het pad niet altijd over rozen gaat, dat je voor je geluk soms hard moet werken, dat je daarvoor hart én hoofd nodig hebt. Dat je op tijd aan de alarmbel moet trekken, dat een relatiecrisis overwonnen kan worden, desnoods met deskundige hulp – en dat die weg absoluut de moeite loont.

Misschien zullen we dan bij een volgende generatie eindelijk minder relatieleed zien. Minder ontwortelde kinderen. Minder eenoudergezinnen in armoede. Minder scheidingsgerelateerde psychische problemen. Allemaal dankzij dat eerlijkere beeld van liefde dat wij als samenleving beslisten te geven.

Het proberen waard, toch? Wie doet er mee?

VRT NWS wil op vrtnws.be een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publiceren we regelmatig opinieteksten. Elke auteur schrijft in eigen naam of in die van zijn vereniging. Zij zijn verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst. Wilt u graag zelf een opiniestuk publiceren, contacteer dan VRT NWS via moderator@vrt.be.

Meest gelezen