Wielerfoto van Gentenaar krijgt internationale prijs: "Fotografie is eigenlijk uit de hand gelopen hobby"

Gentenaar Steven Meert heeft de Belgische prijs van de Sony World Photography Awards 2020 gewonnen. Meert mag zijn wielerfoto "On track" dit voorjaar presenteren op de World Photography Awards in Londen.

Steven Meert (45) wist even niet wat hij las toen hij twee dagen terug nietsvermoedend z’n mailbox opende. Honderdduizenden inzendingen, en toch viel het oog van de jury voor ons land op zijn werk "On Track".

“Toen ik de mail las, dacht ik dat het een spambericht was”, vertelt Meert .”Ik had de foto twee weken terug ingediend voor de categorie sport. De resultaten stonden nog nergens online toen een werknemer van Sony me vroeg om de titel en een beschrijving van de foto door te sturen. Hij dacht dat ik al op de hoogte was, maar dat was dus nog niet het geval.”

"Uit de hand gelopen hobby"

Meert studeerde na zijn middelbare studies Germaanse talen. De kriebels voor fotografie - én het bijhorende eerste toestel -  kwamen pas bij de geboorte van zijn eerste dochter in 2002. "Ik gaf toen al Engels op de Arteveldehogeschool. Van het opleidingshoofd kreeg ik dan de kans om fotoreportages te maken voor de school", klinkt het. “Ondertussen doceer ik naast Engels ook fotografie en maak ik ook foto’s in bijberoep. Het is dus eigenlijk een uit de hand gelopen hobby.” 

Vlaams wielercentrum Eddy Merckx

De winnende zwart-witfoto nam Meert eind 2019 in het Vlaams Wielercentrum Eddy Merckx.  In beeld staan een tiental baanwielrenners die met hoge snelheid over de piste zoeven. “Door met een langere sluitertijd te fotograferen, wou ik de foto een gevoel van snelheid geven”, stelt Meert. “Centraal in het frame staat de fietser vooraan rechts. Dat komt door zijn positie en de vorm van de baan. Toch vertoont hij het meest bewegingsonscherpte.”

Tentoonstelling in Londen

Tussen 17 april en 4 mei zal "On Track" te zien zijn op de Sony World Photography Awards-tentoonstelling in het prestigieuze Somerset House in Londen. Een plaats met naam en faam in het vak, weet ook Meert. "De term fotografie werd daar voor het eerste uitgesproken. Een hele eer dus, al vind ik van mijzelf dat ik vooral veel geluk heb gehad."

Radio 2

Meest gelezen