Schepen Servé (tweede van links) en enkele zwerfvuilvrijwilligers

Halle wil sluikstorters "raken in hun portefeuille"

De stad Halle gaat sluikstorters strenger aanpakken: wie betrapt wordt, krijgt een factuur van minimaal 500 euro bovenop de GAS-boete. "Mensen zullen alleen veranderen als ze het voelen in hun portefeuille", vindt schepen voor Afvalbeleid Johan Servé (SP.A).

Met het invoeren van een minimumfactuur wil Halle ervoor zorgen dat er minder gesluikstort wordt in de stad. "Wanneer er een sluikstort wordt ontdekt, sturen we ons stadspersoneel langs om de boel op te ruimen. Als dat vroeger vijf minuutjes duurde, werd er ook maar vijf minuutjes werk aangerekend aan de dader", aldus de schepen. Dat is nu verleden tijd. "Iedereen die betrapt wordt, moet minstens 500 euro betalen voor de opruimkosten. Ook al gaat het over één klein zakje. Als de kosten hoger zijn, dan zal ook de rest gewoon worden doorgerekend."

Respect voor het straatbeeld

"Ik ben intussen 7 jaar schepen voor afvalbeleid. We hebben de afgelopen jaren genoeg preventieve campagnes gedaan om mensen te vragen om ermee op te houden. Mensen gaan er pas mee stoppen als ze het voelen in hun portefeuille. We doen dat niet om de stadskas te vullen, maar wel voor al die zwerfvuilvrijwilligers die dag in dag uit onderweg zijn om het straatbeeld proper te houden. We respecteren hun werk en dat moet iedereen doen."

Om sluikstorters te kunnen straffen, moet je hen natuurlijk ook kunnen betrappen. Daarvoor gebruikt de stad onder andere mobiele camera's. "Op de plaatsen waar veel overlast is, zetten we zo'n camera. Natuurlijk helpen de politie en onze GAS-ambetenaren ook om sluikstorters te kunnen betrappen. In 2019 hebben we alles bij elkaar 121 mensen beboet. Dat zijn er opvallend meer dan het jaar voordien."

Meest gelezen