In 21 Oost-Vlaamse bibs helpt Bieblo kinderen om boeken te kiezen

Bieblo is geen persoon of mascotte, maar wel een website die je op computer, tablet en smartphone kan gebruiken. Sinds enkele maanden kunnen kinderen tussen 6 en 11 Bieblo gebruiken: ze duiden er hun leeftijd en interesses op aan en krijgen dan titels te zien van mogelijke boeken die op dat moment beschikbaar zijn. 

Cultuurconnect (de koepel van Vlaamse bibs) lanceerde Bieblo enkele maanden geleden. Bedoeling is kinderen stimuleren om te lezen door hen boeken aan te raden die hen echt kunnen interesseren. Van de 318 bibliotheken hebben er intussen 104 de tool aangevraagd, en bij 82 ervan is die ook al actief.

Ook 31 Oost-Vlaamse bibs hebben Bieblo aangevraagd, en in 21 daarvan kunnen kinderen het gebruiken.

“Swipen maar!”

Kinderen tussen 6 en 11 kunnen op de website hun leeftijd ingeven en hun interesses aanduiden. Op een computer doen ze dat met een muisklik, op een tablet of smartphone moeten ze gewoon swipen: naar rechts of links vegen als ze een thema wel of niet interessant vinden. Op basis van hun gegevens krijgen ze dan per pagina 8 titels te zien van boeken. Het voordeel is dat het alleen boeken zijn die ze op dat moment kunnen ontlenen. En dat is een groot verschil met de gewone catalogus van een bibliotheek.

Na een klasbezoek willen kinderen Bieblo meteen proberen    

Paul De Taeye, bibliothecaris in Geraardsbergen

De bibliotheek van Geraardsbergen is half oktober begonnen met Bieblo. Sindsdien zijn er via de tool al 320 leestips doorgegeven aan kinderen die daar lid zijn van de bib.

Volgens bibliothecaris Paul De Taeye is Bieblo vooral heel aantrekkelijk door zijn mooie tekeningen en het gebruiksgemak: “Als er klassen op bezoek komen in de bib, dan maken we de kinderen attent op het programma, en een aantal onder hen is er daarna wel een tijdje zoet mee. Het is ook aantrekkelijk om mee te werken: de afbeeldingen zijn mooi en trekken aan. En je veegt gewoon naar rechts als je een thema ziet dat je interesseert, en naar links als je er liever niets over leest. We hopen dan ook dat kinderen ook iets doen met de tips en meer willen lezen.”

Cultuurconnect.be
kasto80

Meest gelezen