Videospeler inladen...

Jan van Eyck is geheim agent in nieuw album Suske en Wiske: “We wilden een andere kant van de schilder laten zien”

Het nieuwe album "De verloren van Eyck" van Suske en Wiske ligt vandaag in de winkel. Het gaat over Jan van Eyck en speelt zich af in Gent. De stripverhalen van het bekende stripduo gaan wel vaker over bekende schilders. “Dat is typisch iets voor Suske en Wiske”, zegt auteur, Peter Van Gucht. In dit verhaal speelt van Eyck een geheim agent.  

Suske en Wiske hebben een teletijdmachine waarmee ze terug in de tijd gaan. Dit keer gaan ze naar de middeleeuwen waar kunstschilder Jan van Eyck de hoofdrol speelt als geheim agent. De auteurs van het stripboek wilden het verhaal naar een Vlaamse stad brengen. In het kader van het Van Eyck-jaar kozen de auteurs voor Gent. “Het is een hele mooie stad”, klinkt het.

Wiske noemt van Eyck een blaaskaak 

Van Eyck ging vaak naar het buitenland. In dit verhaal trekt hij naar Portugal om een portret te schilderen van Isabella van Portugal. “Filip de Goede wil met haar trouwen, maar hij moet eerst zien of zij wel de moeite is, Skype bestond nog niet”, lacht de auteur Peter Van Gucht.

Gentse Neuzenoorlog

Naast Jan van Eyck, duiken ook nog andere herkenbare gebeurtenissen op in het verhaal.  Zo krijgt de langdurige "neuzekesoorlog" op de Korenmarkt ook een rol. “Het is voor mij een goede zaak, ik kan er wel mee lachen”, zegt neuzekesverkoper Carl De Meester. Gentenaars zullen ook de fruitwinkel van Bayram in de Kammerstraat herkennen. 

In het verhaal noemt Wiske de schilder een blaaskaak. “Maar dat verandert niets aan het genie die van Eyck was.”  Het was voor tekenaar Luc Morjeau niet moeilijk om de schilder te portretteren. “Er bestaan bijna geen portretten van Jan van Eyck, ik kon dus zelf kiezen hoe ik hem zou tekenen.” De reacties zijn alvast positief. “Leuk dat het over een bekend figuur gaat”, zegt de dochter van Willy Vandersteen (oorspronkelijke tekenaar van de stripreeks Suske en Wiske, nvdr.).

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...
Stad Gent
kasto80

Meest gelezen