KV Mechelen-supporter veroordeeld voor Hitlergroet tegenover Charleroi-speler

De rechtbank in Mechelen heeft een man schuldig bevonden aan het aanzetten tot haat en discriminatie. De 41-jarige man uit Puurs, supporter van KV Mechelen, werd ervan beschuldigd Sporting Charleroi-speler Marco Ilaimaharitra racistisch te hebben uitgescholden tijdens de competitie­wedstrijd van 3 november 2019. 

De veertiger werd beschuldigd van aanzetten tot haat en discriminatie tegenover Marco Ilaimaharitra, een Franse speler van Charleroi met roots in Madagaskar, tijdens de competitiewedstrijd KV Mechelen-Sporting Charleroi. Die deed daarover zijn beklag bij de assistent-scheidsrechter, maar die had niet gezien of gehoord wat er gebeurd was en gaf Ilaimaharitra daarop een gele kaart. Na de match verliet die laatste in tranen het veld. Enkele dagen na de wedstrijd kon de beklaagde worden geïdentificeerd nadat twee getuigen zich hadden gemeld.

De man ontkende racistisch te zijn geweest en vroeg de vrijspraak. Hij geeft toe zijn middelvinger te hebben uitgestoken en een zwaaibeweging te hebben gemaakt met zijn arm, zoals zo vaak gebeurt op een voetbalwedstrijd. Hij zei ook totaal niet racistisch te zijn. Maar de rechtbank volgde hem niet. Er waren immers twee onafhankelijke getuigen en ook de speler zelf die hadden verklaard dat de man drie keer een Hitlergroet bracht en "Sieg Heil" riep. "Een voetballer uit eerste klasse wordt niet snel uit zijn lood geslagen door verwensingen van supporters, het feit dat dit wel gebeurde, wijst erop dat hij zich dit niet inbeeldde", concludeert de rechtbank.

De man moet nu een werkstraf van 65 uur uitvoeren en kreeg een stadionverbod van drie jaar. Gedurende die tijd mag hij zich ook niet binnen een straal van een kilometer rond een voetbalstadion begeven. Ook KV Mechelen gaf de man al 17 maanden stadionverbod. De veertiger kreeg al drie keer eerder een stadionverbod, omdat hij naar een speler van de tegenpartij had gespuwd. Ilaimaharitra stelde zich geen burgerlijke partij.

Meest gelezen