Matthijs van Nieuwkerk stopt als presentator van populaire Nederlandse talkshow "De wereld draait door"

Matthijs van Nieuwkerk stopt volgende maand als presentator van "De wereld draait door" (DWDD), een populaire dagelijkse talkshow op de Nederlandse televisie die al 15 seizoenen loopt. De talkshow zelf verdwijnt ook. Dat meldt de Nederlandse openbare omroep NOS.  Van Nieuwkerk blijft wel bij de openbare omroep werken en gaat een  zaterdagavondprogramma maken op NPO 1.

DWDD was in de loop der jaren uitgegroeid tot één van de populairste televisieprogramma's op de Nederlandse openbare omroep. Het programma startte in 2005. Van Nieuwkerk was van bij het begin bij het programma betrokken. Eerst wisselde hij de presentatie af met collega Francisco van Jole, maar die stopte er al snel mee.

Volgens Gert-Jan Hox, Directeur Content van  BNNVARA is de rol die van Nieuwkerk heeft gespeeld in het succes van DWDD niet te onderschatten.  “Vijftien jaar lang werkte hij met hart en ziel aan één van de grootste successen uit de vaderlandse televisiegeschiedenis", zegt Cox op de website van BNNVARA. "Onder zijn leiding vond het programma zichzelf keer op keer opnieuw uit en wist het kijkers steeds te verrassen, te boeien en te ontroeren. Ik ben ervan overtuigd dat hij daar een ijzersterk hoofdstuk aan toe gaat voegen op de zaterdagavond.”

Ik wil het roer nog een keer omgooien, ik hijs de zeilen

Matthijs van Nieuwkerk, presentator

"DWDD was een weergaloos avontuur, waarin ik veel dromen heb zien uitkomen", zegt Van Nieuwkerk in een persbericht van BNNVARA. "We hebben in die dagelijkse driekwartier televisie veel bedacht, veel gedurfd, veel voor mekaar gebokst. Nu wil ik het roer nog een keer omgooien. Ik hijs de zeilen."

Naast alle lof over de kwaliteiten van van Nieuwkerk, ontstond er de laatste tijd wel ophef over het loon van de succesvolle presentator. Hij verdient een stuk meer dan zijn collega's bij  de openbare omroep. Van Nieuwkerk zal in maart zijn loon aanzienlijk zien verminderen, maar hij zal dus wel bij de openbare omroep aan de slag blijven.

"De wereld draait door" organiseerde naast het dagelijkse tv-programma ook tweemaal het "DWDD Festival", talloze concerten, documentaires en een pop-up museum.

Onder de vlag van "DWDD University" werden er Summerschools en grote colleges met o.a. Robbert Dijkgraaf, Freek Vonk, Erik Scherder, Alexander Klöpping en Beatrice de Graaf uitgezonden.

In "DWDD Heimwee" waren er revivals van "Hier is… Adriaan van Dis", "Het Lagerhuis" en "Kopspijkers". DWDD heeft zowel de Televizier-Ring als de Nipkowschijf gewonnen.

In de video hieronder is Bart van Loo te gast in DWDD.

Meest gelezen