Archieffoto (Google Street View)

Bedrijf uit Tielt getroffen door cyberaanval

In Tielt, in West-Vlaanderen, is een bedrijf getroffen door een cyberaanval. Het gaat om Mitsubishi Chemical Advanced Materials, dat kunststoffen maakt. Het bedrijf was er vroeg bij waardoor het computervirus zich niet verder kon verspreiden.

Vrijdag ontdekte het bedrijf dat krakers bezig waren om hun computers te besmetten met een virus. Het computernetwerk is toen onmiddellijk stilgelegd waardoor het virus zich niet verder kon verspreiden. 

Mitsubishi Chemical Advanced Materials heeft vestigingen over de hele wereld. Ook fabrieken in de VS, Duitsland en Nederland zijn getroffen. Volgens een interne mail (zie onder) waren de computerkrakers van plan om losgeld te eisen.

Gijzelsoftware

Opnieuw is dit dus een geval van "gijzelsoftware". Misdadigers proberen dan het computersysteem van een bedrijf stil te leggen en vragen vervolgens losgeld om het weer vrij te geven.

Onlangs nog was er zo'n cyberaanval bij Picanol in Ieper, dat weefmachines maakt, en bij enkele vestigingen van de Wereldwinkel. Bij Mitsubishi lijkt de schade minder erg: het overkoepelende systeem is uit voorzorg uitgezet, maar er kan nog altijd gemaild worden en ook de productie gaat gewoon door. Het bedrijf is een onderzoek gestart naar de impact van de hacking en heeft externe experts ingeschakeld.

Meest gelezen