AP2011

Nederlands cruiseschip "Westerdam" meert aan in Cambodja na odyssee in het Verre Oosten

Het Nederlandse cruiseschip dat al een tijdje geweerd werd uit tal van havens in het Verre Oosten, heeft dan toch een bestemming gevonden: de Cambodjaanse haven Sihanoukville. Intussen blijft de angst voor het coronavirus leiden tot evacuaties en strenge maatregelen in Azië. Ook in Europa dreigt het virus roet in het eten te gooien. Zo komt de organisatie van een belangrijke telecombeurs in Barcelona in Spanje mogelijk in het gedrang. 

Twee weken lang heeft het schip van de Holland America Line rondgedobberd in het Verre Oosten. Het mocht eerder niet aanmeren in Japan, Taiwan, het Amerikaanse eiland Guam of de Filipijnen en gisteren weigerde ook Thailand de toegang. Daar werd gevreesd voor een mogelijke besmetting met het coronavirus dat intussen de naam Covid-19 gekregen heeft. 

Aan die tocht is nu een einde gekomen: de "MS Westerdam" is nu aangemeerd in de haven van Sihanoukville in het zuiden van Cambodja. 

Alle 1.450 passagiers worden aan land gebracht en via de luchthaven van de Cambodjaanse hoofdstad Phnom Penh naar huis teruggevlogen. Er zijn geen ziektegevallen aan boord vastgesteld. In Japan ligt nog wel een ander cruiseschip met duizenden passagiers voor anker. Daar zijn wel mensen ziek geworden en naar ziekenhuizen overgebracht. Een cruiseschip dat vastlag in Hongkong, is vrijgegeven nadat was gebleken dat niemand ziek was.

Mobile World Congress afgelast

Het Mobile World Congress, een van de grootste telecombeurzen ter wereld in Barcelona is afgelast omwille van het virus. De beurs zou normaal eind deze maand plaatsvinden.

Volgens de organisatie zijn de omstandigheden in Barcelona en Spanje wel "veilig en gezond", maar maakt "de globale bezorgdheid over de uitbraak van het coronavirus" het onmogelijk om het evenement dit jaar te organiseren.

De beslissing komt er nadat heel wat grote bedrijven al hadden afgezegd voor de beurs. Onder meer Facebook, Cisco, LG, Ericsson, Amazon, Sony, Deutsche Telekom, Intel, Nokia en AT&T lieten al weten hun kat te zullen sturen.

Singapore evacueert 300 mensen uit bank

De angst voor het Covid-19-virus heeft vandaag ook geleid tot de evacuatie van een hele verdieping van DBS, de grootste bank in Singapore. Daar zou een persoon ziek zijn geworden, mogelijk gaat het om het bewuste virus. Alle 300 mensen die op dezelfde verdieping werken, werden naar een ziekenhuis overgebracht en in quarantaine geplaatst. 

In de stadstaat Singapore zijn nu al 47 gevallen van besmetting met het virus vastgesteld. Alleen in China en Japan zijn er nog meer. In verhouding tot de bevolking van 5,6 miljoen mensen is de besmetting in Singapore relatief hoog. Vanuit Singapore zouden ook Britten het virus hebben verspreid in eigen land en in Frankrijk.

"Peak" bereikt in China, elders nog niet?

Officieel zijn er in China vandaag 44.653 gevallen van het virus Covid-19. Op een dag zijn er iets meer dan 2.000 gevallen bijgekomen. Dat is de laagste stijging sinds 30 januari en Chinese wetenschappers denken dat het hoogtepunt van het virus deze maand nog bereikt zal zijn, waarna het aantal gevallen zou dalen. 

De Wereldgezondheidsorganisatie waarschuwt echter dat dat niet noodzakelijk dan wereldwijd zo is, want daar woedt de besmetting nog steeds voort. In Japan zijn er 199 gevallen van het coronavirus, in Singapore 47, Thailand 33 en in Zuid-Korea zijn er 28. 

Arbeiders moeten door "ontsmettingstunnel"

In China beginnen steeds meer bedrijven opnieuw te werken na de door het coronavirus verlengde nieuwjaarsvakantie. Op sommige plaatsen gebeurt dat op een vreemde manier. Zo moeten de werknemers van een bedrijf in Chongqing in het centrum van het land door een tunnel waar ze bespoten worden met een ontsmettingsmiddel. Dat meldt het persbureau China News Service. 

In veel ondernemingen heerst onrust over een mogelijke verspreiding van het coronavirus. 

Meest gelezen