Na New Hampshire: "Sanders en Buttigieg zijn goed op dreef, Biden en Warren mogen stilaan inpakken"

Bernie Sanders (78) heeft de Democratische voorverkiezingen in de Amerikaanse staat New Hampshire gewonnen. Hij eindigde nipt voor Pete Buttigieg. Maar de weg naar de presidentsverkiezingen van november is nog lang. Begin maart is er alvast de belangrijke horde van Super Tuesday. Correspondent Björn Soenens maakt een balans op na twee voorverkiezingen. Hij ziet Elizabeth Warren en Joe Biden richting exit wandelen en Amy Klobuchar als de verrassende - en te duchten - concurrent  voor Pete Buttigieg. En dan moet Michael Bloomberg zich in maart nog moeien. 

"Het was een nagelbijter", zegt correspondent Björn Soenens over de primary in New Hampshire. "Eerst lag Bernie Sanders een procent of 3 voor, maar dat minderde alsmaar. Uiteindelijk won hij. Hij is ook de voorspelde winnaar. Mocht Sanders niet gewonnen hebben, dan zou dat twijfel hebben losgeweekt in zijn campagne. Zijn supporters keken angstvallig toe bij de resultaten." 

Volgens Soenens vindt de linkse Sanders zich ook de winnaar van de voorverkiezingen in Iowa vorige week. Die draaiden grandioos in de soep. Buttigieg won toen erg nipt van Sanders, met een piepkleine 0,09 procent winst. Er waren onregelmatigheden bij de telling en de nationale partijleiding vroeg om een hertelling. De plaatselijke Democraten in Iowa gingen daar niet op in "tenzij een kandidaat erom vraagt". En dat is niet het geval.

Sanders liet in zijn overwinningstoespraak in New Hampshire duidelijk vallen dat hij in Iowa had gewonnen. "Strikt genomen klopt dat: hij haalde een paar duizend stemmen meer, maar hij haalde minder afgevaardigden", duidt Soenens. 

Nu er twee voorverkiezingen achter de rug zijn, ziet Soenens alvast twee kandidaten "die goed op dreef zijn": Sanders en de veel jongere Buttigieg (38). Maar er is ook een derde "winnaar". "New Hampshire heeft altijd een verrassing en dat was deze keer Amy Klobuchar, de senator uit Minnesota", aldus Soenens.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Wat met de mindere Warren en Biden?

Twee namen die de verwachtingen niet kunnen inlossen, blijken Elizabeth Warren (foto onder) en Joe Biden te zijn. Zij bleven in New Hampshire onder de 10 procent.

"Warren mag er stilaan over beginnen te denken hoe ze uit deze race kan stappen. Ze krijgt geen stuwkracht mee, ze wint niet, ze zit niet in de top 3. Warren zit op hetzelfde terrein als Bernie Sanders, die door veel supporters als the original wordt beschouwd, zijnde de échte progressief. Vergeet niet dat Warren in 2016 aanhanger was van Hillary Clinton. Het zou kunnen dat Warren de twee volgende voorverkiezingen afwacht, die in Nevada en South Carolina. Als ze daar het verschil niet kan maken, zou ze uit de race kunnen stappen."

2020 - The Boston Globe

 Elke serieuze waarnemer vindt dat Joe Biden stilaan mag beginnen in te pakken

Joe Biden is al strijdvaardig in South Carolina.
2020 Getty Images

Uitkijken naar Bloomberg op Super Tuesday

Begin maart is er Super Tuesday, de dag dat veel Amerikaanse staten stemmen. Weten we tegen Super Tuesday hoeveel kandidaten er nog overschieten? Wordt het allemaal duidelijker met pakweg twee tot drie Democratische kandidaten?

"Het is niet slecht dat er veel kandidaten zijn. Sanders sprak al met respect over zijn tegenkandidaten. Hij zei: "Dit is het begin van het einde van president Donald Trump." Stel dat Elizabeth Warren stopt, dan kan minstens de helft van haar stemmen naar Sanders gaan. Maar hoe weten we dat de centrum­kandidaten stoppen? Er zijn er twee heel sterke: Pete Buttigieg én Amy Klobuchar, die zeker niet de handdoek in de ring zal gooien. Hoelang gaan die elkaar verscheuren?", wikt en weegt Soenens. 

Bekijk de analyse van Björn Soenens uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Sanders kan gebruikmaken van de tweestrijd tussen Buttigieg en Klobuchar

Onze correspondent denkt dat Sanders van die tweestrijd gebruik kan maken. "Hij kan gebruikmaken van de verdeeldheid van het gematigde kamp. Als Biden ook nog in de race blijft, dan kan Sanders met een minderheid van de stemmen (24-25 procent) aan kop gaan én aan kop blijven." 

En dan is er nog een extra factor of beter gezegd extra kandidaat. "Miljardair Michael Bloomberg (foto onder) is nu de afwezige in de race, maar die komt er tegen Super Tuesday in. Je kan je tv hier niet aanzetten of hij is op het scherm met een spot. Nationaal peilt hij al tegen de 15 procent. Welke factor gaat hij spelen en hoeveel stemmen neemt hij weg van de andere centrumkandidaten? Bloomberg zit niet aan de progressieve linkervleugel, maar aan de kant van de minimale hervormingen. Hij wil geen totale make-over van Amerika", analyseert Soenens. 

2020 Associated Press
Videospeler inladen...

Meest gelezen