Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Pakistan veroordeelt "brein van de aanslagen in Mumbai" tot vijf en een half jaar cel

In Pakistan is Hafiz Saeed, de vermoedelijke organisator van de bloedige terreuraanslagen in de Indiase stad Mumbai in 2008, veroordeeld tot vijf en een half jaar cel. Pakistan staat onder zware internationale druk om terreurgroepen sterker aan te pakken.

Hafiz Saeed werd in juli vorig jaar gearresteerd in Pakistan. Hij is nu veroordeeld wegens twee aanklachten voor financiering van terrorisme en krijgt daarvoor elf jaar opsluiting. Omdat hij die straffen tegelijk mag uitzitten, zal hij uiteindelijk slechts vijf en een half jaar in de cel moeten. Saeed ontkent alle betrokkenheid.

De timing van de veroordeling is erg opvallend. Volgende week beslist de internationale Financial Action Task Force (FATF) of het Pakistan al dan niet zal plaatsen op een zwarte lijst van landen die terrorisme financieren. De FATF is in 1989 opgericht in de schoot van de G-7, maar omvat nu 39 lidstaten en regionale organisaties. Haar belangrijkste taak is het coördineren van de strijd tegen financiële wanpraktijken zoals het witwassen, corruptie en financiering van misdaad en terreur. 

Mocht die FATF Pakistan op een zwarte lijst plaatsen, dan zou dat erg onwelkom nieuws zijn voor het land. Dat kampt nu al met een zware financiële crisis en heeft dringend geld nodig. Waarnemers vermoeden dan ook dat de plotse veroordeling van Hafiz Saeed bedoeld is om de FATF te overtuigen van de goede wil van Pakistan.

"Brein achter de terreurgolf in Mumbai"

Hafiz Saeed is 60 en is een islamitische geestelijke en werd opgeleid in Saudi-Arabië. Officieel leidt hij een netwerk van islamitische liefdadigheidsinstellingen in Pakistan, maar critici beweren dat het gaat om een schuilmantel om giften en aalmoezen te verzamelen. Een deel daarvan gaat inderdaad naar sociale activiteiten, die dan bedoeld zouden zijn om sympathie te verwerven, maar een deel zou ook worden gebruikt om terreurgroepen te financieren.

Saeed was in 1987 een van de oprichters van de Lashkar-e Tayyiba (LeT, "leger van de zuiveren"), een groep die beschuldigd wordt van terreuraanslagen op het Indiase parlement in 2001 en vooral op hotels en restaurants in de Indiase stad Mumbai in 2008. Bij die laatste aanslagen zouden 174 mensen zijn gedood. Bij hen waren 20 westerse toeristen. Lashkar-e Tayyiba zou daarbij vooral samenwerken met een andere extremistische groep, Jaysh-e Mohammed ("het leger van Mohammed"). 

Officieel is Lashkar-e Tayyiba in Pakistan verboden, maar de groep zou goede contacten onderhouden met de beruchte militaire inlichtingendienst ISI, die LeT beschouwt als een breekijzer in het conflict met India over de betwiste regio Kashmir. LeT zou ook betrokken zijn bij de aanslag tegen Indiase paramilitairen begin vorig jaar in Kashmir, een incident dat bijna tot een oorlog met Pakistan heeft geleid.

Meest gelezen