Rapport na dodelijke brand Beringen: "Gebouw was zeer complex, vlammen zijn snel uitgebreid"

Het onderzoek naar de dodelijke brand in Beringen van afgelopen zomer is klaar. Volgens de experten hebben de hulpdiensten geen fouten gemaakt. De brand liep uit de hand, omdat het om een ingewikkeld gebouw gaat en de brandweer geen goed zicht had hoe de brand verder zou uitbreiden. In het rapport staan ook enkele tips die in de opleiding tot brandweerman zullen worden meegenomen.

Op 11 augustus vorig jaar brak er een zware brand uit in een leegstand pand in Beringen, in de provincie Limburg. Tijdens de interventie stortte een deel van het gebouw in. Twee brandweermannen uit Heusden-Zolder kwamen om het leven, een derde raakte zwaargewond. 

Onafhankelijke deskundigen voerden een technische evaluatie uit van de brand en hebben dat rapport nu voorgesteld. Uit de conclusie van het onderzoek blijkt dat de verschillende ploegen zeer goed werk geleverd hebben, maar dat de brandweer geconfronteerd werd met een zeer complex gebouw en een plotse, snelle brand- en rookuitbreiding. 

Codewoord afspreken, lichtbronnen aan uitgang

De deskundigen trekken ook lessen uit de brand, door aanbevelingen te formuleren voor het versterken van de procedures en opleidingen van brandweerlieden. Een aantal aanbevelingen werd al geïntegreerd, zoals het invoeren van een codewoord indien er onmiddellijk tot evacuatie moet worden overgegaan en het opnemen van extra technische vereisten voor toekomstige warmtecamera's.

Andere aanbevelingen zullen op korte termijn gebeuren, zoals het plaatsen van een lichtbron aan de mogelijke uitgangen, het systematisch gebruik van een white board bij interventies in een complex gebouw, en het doorgeven van het tijdsverloop van de interventie. Op middellange termijn wordt ook een permanente onderzoekscommissie ingericht.

Meest gelezen