Wielermuseum KOERS in Roeselare koopt fiets aan waarmee in 1903 eerste Tour de France is gereden

Het Museum van de Wielersport KOERS uit Roeselare vult zijn collectie aan met een tiental fietsen uit de vooroorlogse periode waaronder enkele echte topstukken zoals een koersfiets waarmee de eerste Tour de France, in 1903, werd uitgereden en ook een fiets die gebruikt werd in Paris-Roubaix 1914.

De stukken werden aangekocht bij Claude Lachot, een belangrijke Franse verzamelaar en vormen een uitstekende aanvulling op de huidige collectie van KOERS. Want naast de historische tweewielers gaat het onder meer om 300 wielertruitjes, maar ook foto’s, schilderijen en andere memorabilia van onder meer Louis Ocana, Louison Bobet, Jacques Anquetil, Pascal Simon en Jeannie Longo.  “Hiermee overspannen we de hele geschiedenis van de wielersport”, zegt Dries De Zaeytijd, wetenschappelijke medewerker van KOERS. “Zeg maar van de eerste Tour de France tot Greg Van Avermaet.”

Verzamelaar uit de Pyreneeën

Volgende week vertrekt De Zaeytijd met drie medewerkers van het museum naar Pinas, een klein dorpje aan de voet van de Pyreneeën om er de stukken op te halen. “We zijn al een paar keer langsgeweest bij die Franse verzamelaar en hebben stukken uitgekozen die onze eigen verzameling mooi aanvullen. Die bestaat op dit moment al uit meer dan 250 fietsen en 1.500 truitjes en heel wat trofeeën en andere spullen die te maken hebben met de wielersport."

“We missen nog voorwerpen uit de tijd tussen de twee wereldoorlogen en uit de vroege jaren van de wielersport van voor de Eerste Wereldoorlog. En met deze nieuwe aankoop hebben we dat gat mooi opgevuld." De trip van en naar de voet van de Pyreneeën zal vier dagen duren.

Meest gelezen