Videospeler inladen...

Italiaanse Senaat maakt pad vrij voor veroordeling Salvini: hij riskeert tot 15 jaar cel voor vrijheidsberoving

Matteo Salvini, de leider van de uiterst rechtse Lega-partij in Italië, wordt doorverwezen naar de rechtbank. Daar kan hij tot vijftien jaar cel krijgen voor vrijheidsberoving, omdat hij in juli vorig jaar een schip van de kustwacht, met 131 migranten en vluchtelingen aan boord, dagenlang niet liet aanmeren.

Salvini was op het moment van de feiten minister van Binnenlandse Zaken. De senatoren moesten vandaag beslissen of hij handelde in het belang van het land, en dus zijn parlementaire onschendbaarheid kon behouden, maar ze beslisten dus van niet. Hierdoor ligt het pad open voor een gerechtelijke vervolging. 

De rechtbank moet nu zelf nog uitmaken of het effectief tot een proces komt. Maar ook als dat gebeurt, hoeft Salvini zich nog niet meteen veel zorgen te maken. Processen duren meestal erg lang in Italië, want voor een definitieve veroordeling zijn drie procesgangen nodig. 

Mocht hij worden veroordeeld, dan riskeert Salvini ook wel om zijn recht te verliezen om een politiek mandaat uit te oefenen. Dat kan zijn ambities om premier van Italië te worden, dwarsbomen.

Open Arms

Later dit jaar moet de Italiaanse senaat overigens opnieuw beslissen of hij Salvini doorverwijst naar de rechtbank, voor een gelijkaardig geval. In dat geval gaat het over een schip van de Spaanse hulporganisatie Open Arms. Dat schip mocht in augustus vorig jaar 20 dagen lang geen enkele haven binnenvaren, met 164 migranten en vluchtelingen aan boord. Pas na een gerechtelijk bevel kreeg het schip de toestemming om aan te meren.

Na vijf dagen mochten de vluchtelingen dan eindelijk aanmeren in een Siciliaanse haven, maar er was wel een Europees akkoord voor nodig. Salvini wou geen vluchtelingen het land binnenlaten totdat hij garanties had van andere Europese landen, om de vluchtelingen op te nemen. Na het akkoord schreef hij op Facebook: "Probleem opgelost".

Meest gelezen