Schok voor Gent: "We haalden vorig jaar meer sluikstortafval op dan het jaar daarvoor"

Gent slaagt er maar niet in om sluikstorten terug te dringen. Vorig jaar is 835 ton sluikstortafval opgehaald en dat is meer dan het jaar daarvoor. De stijging is een schok voor de stad, maar ook een signaal om nog steeds prioriteit te maken van het probleem. 

In Gent werd vorig jaar meer sluikstortafval opgehaald dan het jaar daarvoor. In 2018 haalde de stad 627 ton op, een jaar later was dat 835 ton. Gent zet nu meer dan ooit in op het probleem en belooft extra camera's om overtreders beter en sneller op te sporen. 

Enorm frustrerend

"Sluikstorten is enorm frustrerend voor de Gentenaars en is onaanvaardbaar", zegt schepen Bram Van Braeckevelt (Groen). "Wij hebben het meest ecologische en sociale afvalbeleid. Er is dus geen reden om te sluikstorten. Wie het toch doet, moet streng aangepakt worden."

Extra controle

De stad Gent belooft nu om meer camera's in te zetten,  maar er zal meer gebeuren om het probleem aan te pakken: "Het project "Meer geel op straat" van afvalophaler Ivago is verlengd zodat de inspanningen om sluikstortafval op te kuisen kunnen worden aangehouden", gaat Van Braeckevelt verder. "Daarnaast blijft de gemeenschapswacht en de politie ook stevig inzetten op sluikstorten."

Het kost afvalophaler Ivago gemiddeld 750.000 euro per jaar om sluikstortafval op te ruimen. Vorig jaar werden er zo'n 1.000 sluikstorters gevonden en bestraft. Gent vreest wel dat er dit jaar mogelijk nog meer sluikstortafval zal voorkomen omdat de ophaling van grof huisvuil niet langer gratis is.

kasto80

Meest gelezen