Eeuwenoud scheepswrak spoelt aan op Terschelling na storm Ciara

Op het strand van het Nederlandse Waddeneiland Terschelling is een eeuwenoud scheepswrak aangespoeld. Dat zegt Hille van Dieren, eigenaar van het Wrakkenmuseum in het dorp Formerum na berichtgeving door de Nederlandse krant Dagblad van het Noorden.

"Het wrak zou wel eens 250 jaar oud kunnen zijn", zegt Van Dieren. Dat het wrak oud is, valt te zien aan de romp met pinnen, waarmee de balken bij elkaar worden gehouden. Die bestaan namelijk uit hout en volgens de man werden er na 1800 geen houten pinnen meer gebruikt, maar vooral metalen en koperen. Verder onderzoek zal nu nog moeten uitwijzen of het effectief om een eeuwenoud scheepswrak gaat. 

De ontdekking kwam toevallig aan het licht toen de Explosieven Opruimingsdienst (EOD) op het strand van Terschelling op zoek was gegaan naar een gevaarlijkere archeologische vondst: een bom. Het zou gaan om een onderdeel van een torpedo uit de Tweede Wereldoorlog.

Verschillende voorbijgangers hadden de bom gespot, maar die werd uiteindelijk niet meer gevonden. In de plaats stuitten ze wel op het wrak.

Meest gelezen