De Joodse kolonie Ariel op de Westelijke Jordaanoever.
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Verenigde Naties publiceren lijst van 112 bedrijven die zaken doen met Joodse kolonies in Palestijns gebied

Na jaren van touwtrekken heeft de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties een lijst gepubliceerd van bedrijven die actief zijn in Joodse kolonies in bezet Palestijns gebied. Israël reageert woedend, de Palestijnse Autoriteit spreekt van een "overwinning voor het internationaal recht". 

De Verenigde Naties hadden enkele jaren geleden al besloten om een dergelijke lijst aan te leggen, maar wegens de grote gevoeligheid van de kwestie heeft dat jaren aangesleept. 

Nu is het dan zo ver. Het kantoor van de Hoge Vertegenwoordiger van de VN voor de Mensenrechten, de Chileense Michelle Bachelet, heeft een lijst van 112 bedrijven gepubliceerd die actief zijn in de Joodse kolonies op de Westelijke Jordaanoever. 

De meeste daarvan zijn Israëlische bedrijven, vooral actief in bankieren en in de bouw. Er zijn echter ook bedrijven uit de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Frankrijk, Nederland, Luxemburg en Thailand bij. Het gaat onder meer om de onlinebedrijven Airbnb, Expedia, TripAdvisor en Booking.com, en om het Amerikaanse IT-concern Motorola Solutions, de Franse tegenhanger Altice Europe (met zetel in Nederland), de Franse spoorbedrijven Alstom en Egis Rail, en de voedingsgigant General Mills. 

Er zijn niet meteen gevolgen voor de betrokken bedrijven. Het gaat eerder om een poging om de consument duidelijk te maken wat die bedrijven doen en om hen onder druk te zetten om de activiteiten te stoppen. Onder meer Airbnb heeft aangekondigd om het beleid in de Palestijnse gebieden te herzien. (Lees verder onder de foto).

Palestijnen roepen in Parijs op tot een boycot van producten uit de nederzettingen.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

"Schandalig" of "zege voor internationaal recht"?

Het is de eerste keer dat de VN bedrijven bij naam noemt in de kwestie van de Joodse kolonies in Palestijns gebied. De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Israel Katz reageert woedend en spreekt over "een schandalige capitulatie aan landen en organisaties die Israël schade willen berokkenen". Hij verwijt de VN dat die meewerkt aan een anti-Israëlische boycot.

Zijn Palestijnse tegenhanger Riyad al-Maliki spreekt over "een zege voor het internationaal recht en voor de diplomatieke pogingen om het koloniale systeem en de illegale bezetting van Palestijns gebied te dwarsbomen". 

De lijst komt enkele weken na de publicatie van een erg omstreden vredesplan van VS-president Donald Trump waarbij Israël alle kolonies in Palestijns gebied zou kunnen behouden. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu wil die zelfs annexeren als hij de verkiezingen van 2 maart in Israël wint. 

Mensenrechtenraad zelf onder vuur

De Verenigde Naties beschouwen de Joodse kolonies in Palestijns gebied als illegaal. Die Palestijnse gebieden worden afgebakend door de bestandslijn na de oorlog van 1949 die geldig was tot de Zesdaagse Oorlog van juni 1967 toen Israël de Gazastrook, de Westelijke Jordaanoever met Oost-Jeruzalem en de Syrische Golanhoogte veroverde.

De VN-Mensenrechtenraad is partijdig en heeft geen invloed. In plaats van zich met mensenrechten bezig te houden, besmeurt die Israël

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu

Israël verwijt de VN-Mensenrechtenraad echter dat die partijdig is, vooral anti-Israëlisch gericht is en zelfs landen omvat die de mensenrechten op grote schaal schenden. Dat laatste argument slaat dan op landen als China, Cuba, Irak en Saudi-Arabië die tot eind vorig jaar in die Mensenrechtenraad zaten. Nu zitten daar onder meer Libië, Soedan, Venezuela, Eritrea, Somalië en Congo in, toch ook landen die het niet zo nauw nemen met de mensenrechten.

Leden van die raad worden gekozen volgens geografische verspreiding over de continenten en door de lidstaten van de Algemene Vergadering. 

Meest gelezen