Brand in Genk brengt huisjesmelkerij aan het licht in Kolderbos: "700 euro voor een verloederde flat"

In Genk is een geval van huisjesmelkerij ontdekt. Dat kwam aan het licht toen er enkele weken geleden een brand uitbrak in een appartementsgebouw in Kolderbos. De huurder moest 700 euro betalen voor een appartement dat niet brandveilig is, privé verhuurd wordt en in een erbarmelijke toestand verkeert.

Schimmel, loszittende ramen, gebrekkige verwarming, kapotte deurbellen, amper warm water en een recente kakkerlakkenplaag. Aziz, vader van twee jonge kinderen, betaalt 700 euro voor een verloederde flat in Kolderbos. “Wat ik hier zie, kan alleen maar in Brussel”, zegt de bewoner die al 44 jaar in België woont. 

Naast vaste kosten betaalt de Genkenaar maandelijks 180 euro voor elektriciteit. “En er is maar één verwarmingstoestel dat werkt", vertelt hij. “In de winter slapen mijn kinderen en ik op matrassen in de woonkamer, omdat het te koud is in hun slaapkamers.”

Een deftige keuken is er intussen wel, al was het enige tijd behelpen. “Zes maanden lang bereidde ik mijn maaltijden al zittend op de grond, op een gasvuurtje”, vertelt hij. “En dat terwijl de eigenaar had beloofd dat alles na twee weken geïnstalleerd zou zijn.” Om zijn kinderen te wassen heeft Aziz welgeteld vijf minuten. “Daarna wordt het water, dat trouwens bruin uit de kraan komt, in een mum van tijd ijskoud.”

Het water uit de kraan is bruin en in een mum van tijd ijskoud

Drie weken geleden brak er nog een brand uit in de beruchte "kaasblok" van Kolderbos. Het appartement boven dat van Aziz vatte vuur, waardoor ook zijn woning voorlopig onbewoonbaar is verklaard. “Maar het had nog veel erger kunnen zijn”, verzekert de man. “Het gebouw beschikt niet over rookmelders en zelfs de bellen doen het niet. Toen mijn zoon de brand opmerkte, ben ik in allerijl op elke deur gaan kloppen om de andere bewoners te waarschuwen.”

Radio 2

(lees verder onder de foto)

Het Genkse stadsbestuur pakte recent uit met een ambitieus masterplan voor de arme wijk. De 800 sociale huurwoningen varen wel bij de investeringen, maar privéwoningen glippen door de mazen van het net. “We proberen manieren te zoeken om huisjesmelkers aan te pakken, maar gemakkelijk is dat niet”, bevestigt Alessandro Cucchiara (SP.A), schepen van Wonen in Genk.

“Het appartementsgebouw van Aziz telt tientallen eigenaars die hun woningen aan woekerprijzen verhuren. Wat we daar concreet aan kunnen doen? Voor dwingendere brandweerverslagen ijveren bijvoorbeeld. Wanneer eigenaars hun eigendom niet in orde maken, volgt er dan een boete. Ook willen we experimenteren met praktijktesten om discriminatie op de private markt in kaart te brengen.”

(lees verder onder de foto)

Verder stelt de schepen voor om huisjesmelkers strenger aan te pakken door met conformiteitsattesten te werken. Zonder een dergelijk attest mogen eigenaars hun gebouw niet verhuren. "Maar dat moet gebeuren voor er nieuwe mensen in de woning terechtkomen", meent schepen Cucchiara. "Veel bewoners durven geen procedure op te starten tegen de eigenaars, uit angst om op straat te belanden. Het gaat om mensen die nergens terechtkunnen. Dat er iets schort aan de private huurmarkt en het beperkte sociale woningaanbod staat als een paal boven water. Daarom zijn er helaas mensen die genoodzaakt zijn hun toevlucht te zoeken tot dit soort woningen. En dat probleem los je niet zomaar in één vingerknip op." 

Videospeler inladen...

Meest gelezen