Videospeler inladen...

Koning Filip spreekt VN-Veiligheidsraad toe: "Telkens als we kind uit oorlog redden, worden dromen weer mogelijk"

Koning Filip heeft vanmiddag in New York op de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties vooral geijverd voor de rechten van kinderen in gewapende conflicten. "Telkens als we een kind uit een oorlog redden, worden dromen opnieuw mogelijk", zei de vorst.

Koning Filip bevindt zich momenteel in de Amerikaanse stad New York om de vergadering van de VN-Veiligheidsraad toe te spreken. Ons land is sinds vorig jaar tijdelijk lid van de Veiligheidsraad (meer daarover onderaan). De koning heeft het vooral gehad over de situatie van kinderen in gewapende conflicten, dat is ook het speerpunt van het Belgische beleid in de VN-Veiligheidsraad.

Het is aan ons om van 2020 het begin van een decennium van hoop te maken voor alle kinderen

"Elk kind heeft recht op een thuis, een veilige leefomgeving, degelijke opvoeding en onderwijs", zei de koning. "Telkens we een kind uit een oorlog redden, het helpen zich te herstellen, het opnieuw een kans geven om naar school te gaan, worden dromen opnieuw mogelijk. Dit is een overwinning van het leven." De koning gaat zelfs nog verder: "Dit draagt bij tot de verzoening en kan misschien ook een nieuw conflict helpen voorkomen. Dat is de verantwoordelijkheid van elk van ons."

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Het afgelopen decennium heeft een zware tol gehad voor kinderen, denk maar aan het conflict in Syrië. Alle conflicten samen worden 420 miljoen kinderen getroffen door een gewapend conflict. Dat is 1 op de 5 kinderen wereldwijd. "Het is aan ons om van 2020 het begin van een decennium van hoop te maken voor alle kinderen", besluit de vorst.

Lees verder onder de foto:

Wat is de VN-Veiligheidsraad?

In de Veiligheidsraad zetelen 15 lidstaten van de Verenigde Naties, waaronder 5 permanente leden: China, Frankrijk, Rusland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Die vijf worden aangevuld met 10 andere landen die tijdelijk gedurende twee jaar lid worden. Sinds vorig jaar is België tijdelijk lid van de Veiligheidsraad, momenteel zit ons land de raad zelfs voor. 

De Veiligheidsraad is vooral bezig met het handhaven van de vrede en de veiligheid in de wereld. Al lukt dat vaak niet al te best, omdat de permanente leden een veto kunnen uitspreken.

Lees verder onder de foto:

AFP or licensors

Niet alleen de veiligheidsraad

De koning en koningin hadden voor de toespraak voor de Veiligheidsraad ook een onderonsje met VN-secretaris-generaal António Guterres.

Nu ze toch in New York waren, hebben de vorsten ook een bezoek gebracht aan het museum ter nagedachtenis van de aanslagen van 9/11.

Meest gelezen