Videospeler inladen...

De waterstoftrein rijdt in Duitsland: de (schone) trein van de toekomst?

In Duitsland rijden twee treinen op waterstof. Ze rijden op een traject van zo'n 100 kilometer waar geen elektrische bovenleidingen zijn en eerder alleen vervuilende dieseltreinen reden. Verslaggever Luc Pauwels spoorde een keer mee en bekeek de voor- en nadelen van de waterstoftrein.

In Vlaanderen zijn er op dit moment nog zes spoorlijnen die nog geen bovenleidingen hebben en waar dus nog geen elektrische treinen op kunnen rijden, maar dieseltreinen. Daarnaast tuffen in haven- en industriegebieden ook nog volop diesellocomotieven rond.

Nu is bovenleidingen aanleggen duur:  het kost een slordige miljoen euro per kilometer spoor en het neemt veel tijd in beslag om de leidingen te leggen.  Dus is het misschien interessant om naar een alternatief te kijken. 

Dat alternatief is treinenfabrikant Alstom al anderhalf jaar aan het testen in het noorden van Duitsland, waar ook geen bovenleidingen liggen. Tussen de plaatsjes Cuxhaven, Bremerhaven, Bremervörde en Buxtehude rijden op dit moment al twee treinen rond die op waterstof rijden. De test verloopt goed en het is de bedoeling dat tegen 2021 15 dieseltreinen vervangen worden door schone waterstofexemplaren.

Nog niet helemaal schoon

De Duitse treinen worden op een centrale plaats volgetankt met waterstof, waardoor ze onderweg zelf elektriciteit kunnen maken. Met een lading waterstof kunnen de treinen zo'n 1.000 kilometer rijden. Tanken duurt 15 à 20 minuten.

De waterstoftreinen stoten helemaal niets uit, alleen wat waterdamp. Enig probleem: waterstof maken is niet zo eenvoudig en vergt veel energie. Voorlopig wordt de waterstof waarop de Duitse treinen rijden uit aardgas gehaald, maar bij dat proces komen broeikasgassen vrij. Op termijn is het de bedoeling om waterstof te maken met groene stroom. 

In België zijn er voorlopig nog geen plannen om de waterstoftreinen te testen; in het noorden van Nederland zal later dit jaar een proefproject worden opgestart, tussen Groningen en Leeuwarden.

Bekijk hier het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen