Haven van Zeebrugge krijgt een nieuw fietsplan

Er komt een nieuw netwerk van fietsroutes in en rond de haven van Zeebrugge. Het zogenoemde masterplan ter waarde van 32,5 miljoen euro is vandaag voorgesteld. Een aantal bestaande fietspaden zullen aan elkaar gekoppeld worden zodat ze een ruit vormen rond de haven, maar er zullen ook een aantal assen door het havengebied lopen.

Het huidige fietsplan is tien jaar oud en was aan herziening toe. Dat is nodig omdat de omgeving van de haven is veranderd. De autosnelweg A11 tussen Brugge en Knokke-Heist is erbij gekomen. Die heeft een aansluiting op de haven. Daarnaast is intussen bepaald waar de nieuwe zeesluis zal komen. Ook voor de fietser is er veel veranderd. "Vroeger zei men: ik moet naar de haven dus ik neem de auto, maar dat is al lang niet meer zo. Er wordt steeds meer gefietst en intussen zijn de elektrische fiets en de speedpedelec doorgebroken", zegt havenvoorzitter Dirk De Fauw. 

Radio 2

Nieuwe brug

Naast de ruit omheen de haven en assen door het havengebied komt er ook een brug over het verbindingsdok. Behalve twee autorijvakken zal die ook een fietspad krijgen van vier meter breed. De werken kosten in totaal 32,5 miljoen euro en zijn ondertussen aanbesteed. Het nieuwe fietsnetwerk met brug wordt binnen twee jaar geopend. 

Meest gelezen