Al tekenbeten in februari: "Teken blijven actief door de zachte winter"

Op tekennet.be zijn er al meldingen binnengekomen van tekenbeten. Dat is heel vroeg want normaal worden de meeste tekenbeten geregistreerd van april tot juni. “Dat komt door de zachte winter”, verzekert tekenspecialist Mats Van Gestel.

Normaal gaan teken in een soort winterslaap maar er werden nu al tekenbeten geregistreerd op tekennet.be. “Door de zachte winter blijven teken actief en blijven ze op zoek naar een gastheer”, zegt Mats Van Gestel, tekenspecialist aan de Universiteit Antwerpen. De gastheren voor teken kunnen mensen, zoogdieren vogels en reptielen zijn.

Teken zijn niet zulke beweeglijke beestjes, ze komen dus enkel voor waar hun gastheren zich bevinden. “Hoewel ze niet erg beweeglijk zijn, kunnen teken zich wel goed voortbewegen op het lichaam van de gastheren en gaan ze op zoek naar de ideale plek om te bijten”, zegt Van Gestel.

Goed controleren om ziektes te voorkomen

Een tekenbeet kan gevaarlijke gevolgen hebben. Het diertje kan verschillende ziektes overdragen zoals de ziekte van Lyme. “Een dikke laag kleren aandoen helpt niet”, zegt Van Gestel. “Je moet je vooral veel controleren op tekenbeten. Vaak zoeken ze vochtige plekken om te bijten. Bijvoorbeeld de plooien van ellebogen of knieën of achter de oren.” 

Meest gelezen